Τελικά το γάλα αυξάνει ή μειώνει τη χοληστερίνη; Τι λένε επιστήμονες

Διατροφή

Το γάλα αποτελεί μία φυσική πηγή ασβεστίου και είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας. Όμως πολλοί δεν το καταναλώνουν επειδή θεωρούν ότι αυξάνει τις τιμές της χοληστερίνης στο αίμα τους…

Νέα διεθνής επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση γάλακτος δεν συνδέεται με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει…

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ανέλυσαν τρεις μεγάλες έρευνες, που αφορούσαν συνολικά περίπου 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους. Διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν συχνά μεγάλες ποσότητες γάλακτος έχουν χαμηλότερα επίπεδα τόσο «καλής» (HDL) και όσο «κακής» χοληστερίνης (LDL), μολονότι ο μέσος δείκτης μάζας του σώματός τους είναι μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου γάλα.

Επίσης, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όσοι πίνουν τακτικά γάλα έχουν κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα δείχνουν ότι η μείωση στην κατανάλωση γάλακτος δεν είναι αναγκαία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων, παρόλο που παρατηρείται μία μικρή αύξηση στον δείκτη μάζας σώματος και στο σωματικό λίπος όσων πίνουν γάλα. Πηγή, διεθνές περιοδικό για θέματα Παχυσαρκίας «International Journal of Obesity».