Έφαγαν από αυτά τα φρούτα μας και εντυπωσιάστηκαν από τη γεύση… Παγκόσμια αναγνώριση

Διατροφή

Στην πρώτη θέση της λίστας TasteAtlas είναι τα φημισμένα ροδάκινα Νάουσας, ενώ μέσα στην πρώτη δεκάδα και συγκεκριμένα στην 6η θέση βρίσκονται και τα τα μανταρίνια Χίου.

Η εγκυκλοπαίδεια γεύσεων, TasteAtlas, ένας παγκόσμιος άτλαντας παραδοσιακών πιάτων, τοπικών υλικών και αυθεντικών εστιατορίων κατατάσσει στην πρώτη θέση της λίστας των κορυφαίων φρούτων ένα ελληνικό προϊόν, το οποίο είναι υψηλής ποιότητας με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που οφείλονται στο μικροκλίμα του Βερμίου, στο έδαφος, το νερό και στην τεχνική καλλιέργειας της ροδακινιάς.

Ο λόγος για τα ροδάκινα Νάουσας, που έχουν έντονο χρώμα με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, μέγεθος από μέσο έως μεγάλο και αντοχή κατά τη μεταφορά τους. Η καλλιέργεια της ροδακινιάς στην περιοχή της Νάουσας έχει παράδοση πολλών ετών. Η συστηματική φύτευση οπωρώνων ροδακινιάς έγινε το 1927.

Επίσης, η TasteAtlas κατέταξε στην 6η θέση των φρούτων το μανταρίνι της Χίου. Η Χίος είναι γνωστή στους αιώνες για τα μοναδικά προϊόντα της (μαστίχα και εσπεριδοειδή).

Το μανταρίνι της Χίου είναι μια πραγματική νησιωτική νοστιμιά που αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα και την ποιότητα του εδάφους του νησιού. Με τον χαρακτηριστικό του γλυκό και έντονο άρωμα, το μανταρίνι Χίου ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα και την ισορροπία της γεύσης του. Τα μανταρίνια της Χίου είναι γνωστά για τον χυμό τους, πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Η γλυκύτητα τους και η ευκολία με την οποία ξεφλουδίζονται τα καθιστούν ιδανικά για σνακ, ενώ επίσης χρησιμοποιούνται στη γαστρονομία και τη ζαχαροπλαστική για να προσδώσουν φρεσκάδα και άρωμα σε διάφορες δημιουργίες.

Η διαφορά του Χιώτικου μανταρινιού από την ποικιλία κλημεντίνη και τα άλλα είδη που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά είναι το έντονο άρωμα και η δυνατή γεύση. Το μυστικό του αρώματος του χιώτικου μανταρινιού βρίσκεται στην αυξημένη περιεκτικότητα στα αιθέρια έλαιά του (κυρίως d-λιμονένιο και γ-τερπινένιο).

Η πρώτη δεκάδα με τα καλυτέρα φρούτα παγκοσμίως κατά σειρά είναι:

  1. Ροδάκινα Νάουσας

  2. Μαγκοστίν Ινδονησίας

  3. Φράουλες Truskawka Kaszubska Πολωνίας

  4. Χουρμάδες Αλγερίας, Λούκουμα Περού

  5. Λεμόνια Σορέντο (Ιταλία)

  6. Μανταρίνια Χίου

  7. Κεράσια Wisnia Νadwislanka Πολωνίας

  8. Acai Berries Βραζιλίας

  9. Μούρα Jabuticaba Βραζιλίας

  10. Πορτοκάλια Βαλέντσια Ισπανίας.