Για να μην έχετε τύψεις… Αυτές οι τροφές έχουν τα λιγότερα σάκχαρα

Διατροφή

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, συνεπώς είναι εξίσου βλαβερά για την υγεία όσο και τα γλυκά. Τα σάκχαρα φρούτων διαφέρουν ως προς την επίδρασή τους στον οργανισμό μας από την επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη που υπάρχει στα γλυκά ή στα πρόχειρα γεύματα.

Τα σάκχαρα των φρούτων συνοδεύονται από ένα πακέτο νερού, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και μεταλλικών στοιχείων. Αυτή η υπέροχη λεπτή ισορροπία, είναι σχεδιασμένη για τον άνθρωπο, σε αντίθεση με τη χημεία της επεξεργασμένης ζάχαρης. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες των φρούτων, εκλύουν τα σάκχαρα σταδιακά μέσα στο αίμα, χωρίς να δημιουργούν την απότομη κορύφωση των πολυσακχαριτών.

Αν και κάνει πολύ καλό στην υγεία σας να τρώτε φρούτα και άλλες τροφές σε καθημερινή βάση, θα πρέπει όμως να γνωρίζετε  ποια έχουν τα λιγότερα σάκχαρα για να μην έχετε τύψεις…

Σύμφωνα  με τους ειδικούς οι τροφές που έχουν τη λιγότερη ζάχαρη είναι τα παρακάτω…

Λεμόνια

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Δεν περιέχουν πολύ ζάχαρη (μόνο 1-2 γραμμάρια ανά λεμόνι) και αποτελούν την τέλεια προσθήκη σε ένα ποτήρι νερό για γεύση και για να περιορίσετε την όρεξή σας.

Σμέουρα

Με μόνο πέντε γραμμάρια -λίγο περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού- ζάχαρη ανά μερίδα (1 κούπα) και πολλές φυτικές ίνες, τα σμέουρα είναι ένα από τα πολλά καταπληκτικά μούρα στην λίστα αυτή.

Φράουλες

Οι φράουλες έχουν εκπληκτικά χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, παρά το γεγονός ότι έχουν τόσο γλυκιά γεύση. Ένα φλιτζάνι ωμές φράουλες έχει περίπου επτά γραμμάρια ζάχαρη μαζί με πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα έχουν επίσης μόνο επτά γραμμάρια ζάχαρη ανά φλιτζάνι. Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά καθώς και φυτικές ίνες.

Ακτινίδια

Επί της ουσίας και τα ακτινίδια ανήκουν στην οικογένεια των μούρων. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και έχουν λίγη ζάχαρη: μόλις 6 γραμμάρια ανά ακτινίδιο.

Γκρέιπφρουτ

Ένα άλλο εσπεριδοειδές που περιλαμβάνεται στη λίστα είναι το γκρέιπφρουτ. Αν και τα γκρέιπφρουτ σίγουρα δεν έχουν γλυκιά γεύση, είναι καλή προσθήκη στο πρωινό σας με μόνο 9 γραμμάρια ζάχαρη ανά μισό γκρέιπφρουτ μεσαίου μεγέθους.

Αβοκάντο

Ένα ολόκληρο ωμό αβοκάντο έχει μόνο ένα γραμμάριο ζάχαρη. Ωστόσο, τα αβοκάντο περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών, τα οποία είναι μεν καλά λιπαρά, αλλά θέλουν προσοχή αν κάνετε δίαιτα.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να απολαύσετε ένα γλυκό σνακ χωρίς όλες τις θερμίδες και τη ζάχαρη, ενώ ταυτόχρονα ενισχύετε την πρόσληψη βιταμίνης C. Ένα τυπικό πορτοκάλι έχει περίπου 12 γραμμάρια ζάχαρη ανά φρούτο και λιγότερες από 70 θερμίδες.

Μήλο:

Οι φυτικές ίνες του συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ παράλληλα μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη του αίματος. Ένα μικρό μήλο δίνει 77 θερμίδες και 15 γραμμάρια ζάχαρη.