Η “ερυθρά γη” στην Ελλάδα… Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που μαγεύει… Εντυπωσιακές εικόνες

Ο τόπος μας

Οι εικόνες εντυπωσιάζουν… Ένα μαγευτικό μέρος που θυμίζει πίνακα ζωγραφικής… Ο Κοκκινοπηλός είναι ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο της χώρας. Είναι περιοχή της Πρέβεζας, που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Ριζοβούνι και Άγιος Γεώργιος.

Σύμφωνα με γεωλογικές έρευνες επιστημόνων “η “ερυθρά γη” (terra rossa), κοινώς κοκκινόχωμα, που υπάρχει στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία), έφτασε στα μέρη μας διασχίζοντας την Μεσόγειο με την μορφή αφρικανικής σκόνης που μετέφεραν οι νότιοι άνεμοι και με προέλευση τις περιοχές της Σαχάρας και του Σαχέλ.

Οι κόκκινοι αμμόλοφοι κλίνουν 5 μοίρες προς τα βορειοδυτικά, εξαιτίας του φυσικού ρήγματος που βρίσκεται στην περιοχή με αποτέλεσμα τις βρόχινες ημέρες το νερό να περνά ανάμεσα στις χαράδρες και να καταλήγει στην κοντινή πεδιάδα Στεφάνη, χρωματίζοντάς την κόκκινη.

Στη θέση των αμμόλοφων υπήρχε λίμνη, η οποία αποστραγγίστηκε με την πάροδο των χρόνων. Οι βροχοπτώσεις διαμόρφωσαν το έδαφος, όπως είναι σήμερα, με συνεχείς λοφίσκους, που φτάνουν τα 150 μέτρα και χαράδρες, που δυσχεραίνουν σε σημεία τη διέλευση.

Η ανακάλυψη της περιοχής έγινε το 1962 από τον Έρικ Σ. Χιγκς, ο οποίος εκτός από το υπέροχο φυσικό τοπίο, ανακάλυψε πολλά ευρήματα της παλαιολιθικής εποχής και της εποχής του χαλκού. Εργαλεία όπως ένας λίθινος αμφίπλευρος πέλεκυς, που χρονολογείται πριν 250.000 χρόνια και εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο των Ιωαννίνων, μαρτυρά την εκτεταμένη παρουσία πρωτόγονων ανθρώπων στην περιοχή.

Ο Κοκκινοπηλός χαρακτηρίστηκε μνημείο της φύσης και γεώτοπος μεγάλης γεωλογικής αξίας από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, έπειτα από γεωλογικές έρευνες που πραγματοποίησε το ίδιο το ΙΓΜΕ αλλά και ανεξάρτητοι μελετητές.

Υπόγεια του Κοκκινοπηλού περνάει ο αγωγός μήκους 50 χλμ του ρωμαϊκού υδραγωγείου, έργο του Οκταβιανού Αυγούστου, που ξεκινούσε από τις πηγές του Λούρου και κατέληγε στη Νικόπολη.

kokkinopilos (700 x 428)