Ήταν φαινόμενο στο είδος του και έμεινε στο μυαλό μας επειδή… κρατούσε μαχαίρι. Βίντεο

Ελληνικός κινηματογράφος Σαν Σήμερα

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ και πέθανε σε ηλικία 86 ετών, σαν σήμερα, στις 28 Νοεμβρίου 2010. Ο λόγος για τον ηθοποιό, Γιώργο Φούντα, που χαρακτηρίζεται ως “φαινόμενο στο είδος του”.

Ερμήνευσε με εκρηκτικό ταπεραμέντο ρόλους ανέμελων και επιπόλαιων αντρών που υποκύπτουν στα πάθη τους, αλλά και εξωτερίκευσε με μοναδικό τρόπο αισθήματα εσωστρεφών χαρακτήρων με μία κλιμακωτή ένταση που φτάνει στην κορύφωση, θυμίζοντας αρχαίο δράμα.

Το 1944 πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία “Χειροκροτήματα” του Γιώργου Τζαβέλλα, που θεωρείται η σημαντικότερη ταινία που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Το ταλέντο του ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας και διακρίθηκε για ρόλους σε σπουδαίες ταινίες όπως «Στέλλα». Στην ταινία αυτή περιέχεται μια από τις πλέον εμβληματικές σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου, κατά την οποία ακούγεται η ατάκα του Φούντα προς τη Μελίνα Μερκούρη, «Φύγε Στέλλα, κρατάω μαχαίρι!».

Αλλά και το «Ποτέ την Κυριακή», του Ζυλ Ντασέν, πλάι και πάλι στη Μερκούρη. Η ταινία αυτή του άνοιξε το δρόμο για διεθνή καριέρα και τον έκανε γνωστό και στο εξωτερικό. Αλλά και άλλες ταινίες όπως «Το Κορίτσι με τα Μαύρα», «Κόκκινα Φανάρια» και «Ζορμπάς».

Δείτε το βίντεο από τη Finos Film