Μια άγνωστη ιστορία… Ο Αϊνστάιν στο πλευρό Ελλήνων φοιτητών που αποβλήθηκαν…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, 23 Μαρτίου του 1929, η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει ως πρώτο θέμα, στο πρωτοσέλιδό της, δύο επιστολές του Άλμπερτ Αϊνστάιν με τις οποίες τάσσεται υπέρ Ελλήνων φοιτητών που είχαν αποβληθεί από το πανεπιστήμιό τους. Ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα και ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών, έστειλε επιστολές προς τον πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο και προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθήνας, ζητώντας την επανεγγραφή των φοιτητών.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 12 Μαρτίου του 1929, τοιχοκολλήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοίνωση της Συγκλήτου, σύμφωνα με την οποία μία φοιτήτρια (Ελένη Σακελλαρίου) και τέσσερις φοιτητές του ιδρύματος (Τσαγκαράκης, Μαρκοβίτης, Ματθαίου και Κοβατζίδης) αποβάλλονταν διά παντός από το ίδρυμα «δια την εν γένει κομμουνιστικήν δράσιν των»!

Αμέσως, το Φοιτητικό Τμήμα της Εργατικής Βοήθειας κυκλοφόρησε, κατά χιλιάδες, προκηρύξεις προς τους φοιτητές, διαμαρτυρόμενο για τις αποβολές, καλώντας τους να κινηθούν κατά της “τρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο”. Παράλληλα, απέστειλε τηλεγράφημα διαμαρτυρίας προς το Αντιφασιστικό Συνέδριο στο Βερολίνο και την Επιτροπή Αμύνης των θυμάτων της λευκής τρομοκρατίας στα Βαλκάνια.

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» με τις επιστολές του Α. Αϊνστάιν

Αυτό έκανε τον Άλμπερτ Αϊνστάιν κοινωνό της υπόθεσης και ο μεγάλος επιστήμονας αντέδρασε άμεσα. Ο «Ριζοσπάστης» στις 23 Μάρτη του 1929 δημοσιεύει ως πρώτο θέμα στο πρωτοσέλιδό του, τις δύο επιστολές του Α. Αϊνστάιν προς τον πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο και προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθήνας, με τις οποίες ζητά την επανεγγραφή των φοιτητών.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφερόταν: «Ο μέγας καθηγητής των μαθηματικών Αλμπερτ Αϊνστάιν διαμαρτυρήθηκε έντονα στο Βενιζέλο και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου για τις τελευταίες αποβολές των φοιτητών».

Ο Αϊνστάιν στο τηλεγράφημα διαμαρτυρίας, από το Βερολίνο έγραφε:

“Πρωθυπουργόν Βενιζέλον, Αθήνας

Διαμαρτυρόμαστε εντόνως ενάντια στην αποβολή φοιτητών από το Πανεπιστήμιο. Απαιτούμε την ελευθερία στην εκδήλωση των σκέψεων ανάμεσα στους φοιτητές.” Καθηγητής Αλμπέρ Αϊνστάιν.