Αποκαλύπτουν, για δεύτερη φορά, αρχαιολογικούς χώρους που ξέχασαν για χρόνια…

Πολιτισμός

Αρχαιολογικοί χώροι στο Μόλυβο, οι οποίοι για χρόνια, παραμένουν αφανείς και παραμελημένοι, βγάζει ξανά στο φως το υπουργείο Πολιτισμού με τη δημιουργία αρχαιολογικού περίπατου.

Στόχος είναι να αναδειχθούν σωστικές ανασκαφές της περιόδου 1987 ως και τις αρχές του 2000. Έχουν έρθει στο φως προϊστορικά κατάλοιπα, οικιστικές νησίδες της γεωμετρικής και αρχαϊκής περιόδου, νεκροταφεία των ελληνιστικών κυρίως χρόνων, λουτρικές εγκαταστάσεις της ύστερης ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου με ψηφιδωτά δάπεδα, τα οποία ξεχάστηκαν για χρόνια…

Ο σχεδιασμός του αρχαιολογικού περιπάτου συντίθεται από τρεις διαδρομές στην Αρχαία Μήθυμνα, επιτρέποντας στον επισκέπτη του οικισμού να περιηγείται σε χώρους  της αρχαιότητας, της βυζαντινής και της οθωμανικής περιόδου, σε επιλεγμένα νεότερα μνημεία, αλλά και στο μεσαιωνικό κάστρο της Μήθυμνας.

Ο οικισμός του Μολύβου, εξαιτίας των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του, της συνολικής εικόνας του τοπίου και της μακραίωνης ιστορίας του προστατεύεται ως παραδοσιακός ήδη από το 1978 με όρους και περιορισμούς δόμησης, ενώ πολυάριθμα είναι και τα μεμονωμένα κτήρια και τα οικοδομικά συγκροτήματα, που είναι χαρακτηρισμένα ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Η Μήθυμνα αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Λέσβου με αξιοσημείωτη ακμή κυρίως κατά την αρχαϊκή εποχή. Γνώρισε αδιάκοπη κατοίκηση από το τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ. έως και σήμερα με αποτέλεσμα λείψανα της μακραίωνης ιστορίας της να είναι ορατά σε όλη την έκταση του οικισμού και στον χώρο της Ντάπιας.

Λόγω της θέσης της ανέπτυξε ναυτική δραστηριότητα ήδη από τον 8ο αι. π.Χ., ιδρύοντας αποικίες στην απέναντι μικρασιατική ακτή και ελέγχοντας το θαλάσσιο δρόμο προς τον Ελλήσποντο και την Προποντίδα.