Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα…

Η Ελλάδα παλιά...

Στο Μουσείο Μπενάκη, έως και τις 7 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιείται η έκθεση “Η ΑΔΡΗ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ” με το φακό της Έλλης Παπαδημητρίου.

Ήπειρος, Μακεδονία, Νησιά, Αθήνα και Πειραιάς: λήψεις που τράβηξε η Έλλη Παπαδημητρίου από το 1928 έως την αρχή της δεκαετίας του 1950, μέρος ενός ευρύτερου συνόλου που δεν έχει ακόμα δει το φως της δημοσιότητας.

Η Έλλη Παπαδημητρίου (Σμύρνη 1906 – Αθήνα 1993) σπούδασε γεωπονική στην Αγγλία. Μετά το 1922 έζησε στην Ελλάδα και αγωνίστηκε για την περίθαλψη των προσφύγων και τη διάσωση του μικρασιατικού πολιτιστικού πλούτου.

Συμμετείχε στην ανώνυμη εταιρεία Ελληνικές Τέχνες και χάρη στον ευρύ κύκλο των ενδιαφερόντων της, από την ποίηση και τον λαϊκό πολιτισμό έως τη ζωγραφική, το ρεμπέτικο τραγούδι και το θέατρο, συνδέθηκε στενά με προσωπικότητες της εποχής όπως οι Φώτης Κόντογλου, Άγγελος Σικελιανός, Οκτάβιος Μερλιέ, Κάρολος Κουν, Σωτήρης Σπαθάρης, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γεράσιμος Στέρης, Τζούλιο Καΐμη, Νίκος Εγγονόπουλος και Κλάους Φρισλάντερ. Εκτός από την ποιητική και θεατρική της παραγωγή, κορυφαίο έργο της θεωρείται ο Κοινός λόγος.

Σύνολο επισκέψεων 3,056 , Σήμερα 1