Είναι το αγαπημένο λουλούδι των διασήμων, που επιλέγουν και οι νύφες…

Περιβάλλον

Το Κρίνο της κοιλάδας, ή «Δάκρυ της Παναγιάς», είναι ένα από τα πιο αγαπημένα λουλούδια του Μάη γεμάτο συμβολισμούς και παραδόσεις.

Είναι ένα λιλιπούτειο αλλά εντυπωσιακό λουλούδι που στην πραγματικότητα ανήκει στην οικογένεια των σπαραγγιών. Είναι γνωστό για το γλυκό του άρωμά από τα λευκά άνθη σαν κουδουνάκια που διαθέτει, συνήθως σε λευκό χρώμα. Ανθίζει τον Μάιο, και γι’ αυτό συχνά αναφέρεται και ως το κρίνο του Μαΐου.

Σύμφωνα με τη παράδοση υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση του. Είτε εμφανίστηκε από τα δάκρυα της Εύας όταν ο Θεός την εξόρισε από τον Κήπο της Εδέμ, ή από τα δάκρυα της Παναγίας όταν είδε τον Ιησού πάνω στον σταυρό.

Καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το 1420 και είναι ενδημικό της Ευρώπης και της Ασίας. Μεταδίδει μια αίσθηση ευτυχίας, χάρης και εκτίμησης, αλλά και ρομαντισμού.

Το 1561 ο Κάρολος ΙΧ το προσέφερε στους συγγενείς του για καλή τύχη. Ήταν το αγαπημένο λουλούδι του Κριστιάν Ντιόρ και το 1956 η γαλλική εταιρεία παρήγαγε ένα άρωμα με την ιδιαίτερη μυρωδιά του. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το κρίνο της κοιλάδας συνδέθηκε με την Ημέρα της Πρωτομαγιάς.

Θεωρείται σύμβολο καλής τύχης και ευτυχίας και είναι το αγαπημένο λουλούδι για τις νύφες. Σύμφωνα με τη Vogue υπήρχε στις γαμήλιες ανθοδέσμες της Όντρεϊ Χέπμπορν, της Γκρέις Κέλι, της Κλόντια Σίφερ, της πριγκίπισσας Νταιάνα και της Κέιτ Μίντλετον.

Έχει χρησιμοποιηθεί και ως γιατροσόφι. Λέγεται ότι το κρίνο της κοιλάδας, δυναμώνει την καρδιά και τη μνήμη.