Από τους πιο όμορφους πετρόκτιστους φάρους της χώρας

Ο τόπος μας

Βλέπετε τον φάρο «Ντάνα», που δεσπόζει στην είσοδο του κόλπου του Πόρου. Χτίστηκε το 1870 από την Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων και είναι ένας από τους πιο όμορφους πετρόκτιστους τετράγωνους φάρους της χώρας μας.

Αποτελεί ένα από τα νεότερα μνημεία της ναυτικής ιστορίας του τόπου. Το ύψος του πύργου του είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 32 μέτρα.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και το 1948 επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος. Το 1952 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου με αυτόματο πυρσό ασετυλίνης ο οποίος λειτούργησε μέχρι το 1989, οπότε αντικαταστάθηκε από σύστημα ηλιακής ενέργειας. Από το 1954 έπαψαν να μένουν στο Φάρο φαροφύλακες και από τότε ο Φάρος είναι αυτόματος.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2011, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ολοκλήρωσε την πλήρη και εκ βάθρων αποκατάσταση του ιστορικού πετρόκτιστου φάρου. Το αποτέλεσμα όμως υπήρξε εντυπωσιακό και ο ανακαινισμένος Φάρος είναι σήμερα ένα στολίδι για την περιοχή του Πόρου και μια υπενθύμιση για την αξία αυτών των σπουδαίων πολιτιστικών μνημείων της ναυτικής μας κληρονομιάς.

Το κτίριο του Φάρου και οι ενδιαιτήσεις του αποκαταστάθηκαν πλήρως και το κτίριο εξοπλίστηκε με φωτοβολταϊκά συστήματα για την πλήρη ενεργειακή του επάρκεια. Η διαδρομή προς το Φάρο γίνεται από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο (περίπου 15 λεπτά) και συνεχίζει με μονοπάτι που είναι βατό.