Εγκατέλειψαν για δεκαετίες το σπίτι της κορυφαίας σοπράνο και τώρα θέλουν να του δώσουν ξανά “ζωή”…

Πολιτισμός

Το πανέμορφο τετραώροφο κτίριο επί της οδού Πατησίων 61, όπου έζησε η κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο, Μαρία Κάλλας, διατηρητέο αλλά εγκαταλελειμμένο για χρόνια, θα «ζωντανέψει» και πάλι και μάλιστα θα στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Maria Callas».

Ο Δήμος Αθηναίων έχει προχωρήσει σε προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την αποκατάσταση και ανακατασκευή του, ώστε να αναδειχθεί και να πάρει τη θέση που του αξίζει μέσα στην πόλη. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό στολίδι.

Οικοδομήθηκε γύρω στο 1925, με μορφολογικές επιρροές του ευρωπαϊκού ρυθμού Αρ Νουβό (γερμ. Jugendstil) της εποχής εκείνης, σε σχέδια του αρχιτέκτονα καθηγητή του ΕΜΠ Κωνσταντίνου Κιτσίκη (1893 – 1969). Ένα νεοκλασικό κτίριο, στολίδι για την εποχή του, παραδομένο όμως σήμερα στην εγκατάλειψη του χρόνου. Πρόκειται για ένα σημαντικό δείγμα πολυκατοικίας της περιόδου 1921- 1932.

Στην πρόσοψη της πολυκατοικίας υπήρχε αναμνηστική πλάκα, η οποία έχει αφαιρεθεί σήμερα, όπου αναγραφόταν: «Στο σπίτι αυτό έζησε η Μαρία Κάλλας. Υπουργείο Πολιτισμού 1987».

Με την επιτάχυνση των διαδικασιών από τον Δήμο Αθηναίων για την αποκατάστασή του, επιτυγχάνεται ένας διπλός σκοπός. Να αναβιώσει το ιστορικό σπίτι στο οποίο έζησε η Μαρία Κάλλας, αλλά και να λειτουργήσει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα για τη Λυρική Τέχνη. Για να μπορέσει να λειτουργήσει το επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένο κτίριο και να στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, θα προηγηθούν εργασίες που αφορούν στην αποκατάσταση των προσόψεων και της στέγης, καθώς και όλων των διατηρητέων τμημάτων του εσωτερικού του.

Επίσης, όπου απαιτείται, θα ενισχυθεί η ανακατασκευή του εσωτερικού φέροντος οργανισμού, που έχει υποστεί βλάβες από τον σεισμό και από παλαιότερη πυρκαγιά στους πρώτους ορόφους. Το κτίριο που θα δημιουργηθεί, θα πληροί όλες τις σύγχρονες λειτουργικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη χρήση, ενώ έχει προβλεφθεί η χρήση του από άτομα με αναπηρία και κινητικές δυσκολίες.

Μετά την αποκατάστασή του το κτίριο θα στεγάσει την ομώνυμη Ακαδημία, που θα παρέχει ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευση σε πανεπιστημιακό επίπεδο στη Λυρική Τέχνη. Η Ακαδημία θα διδάσκει μεθοδικά και με συγκεντρωμένες όλες τις δεξιότητες που αφορούν στη Λυρική Τέχνη, κάτι που λείπει όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από πολλές ακαδημίες του εξωτερικού.

Το έργο για την αποκατάσταση του κτιρίου, έχει προϋπολογισμό ύψους 6.869.600 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με ποσοστό δημόσιας δαπάνης 100%.

Διαδώστε το Εδώ ζεις