Μετά από δεκαετίες σιωπής και ερήμωσης επαναλειτουργεί…

Πολιτισμός

Το Μπούρτζι του Ναυπλίου, το οποίο αποκαταστάθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, επαναλειτουργεί μετά από δεκαετίες…

Το Μπούρτζι, με όλα τα οχυρωματικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της εποχής του, κατασκευάστηκε στην περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας (1471-1477), από τον επώνυμο αρχιτέκτονα Antonio Gambello της Αναγέννησης, επί διοικήσεως του Vittore Pasqualigo.

Η αποκατάσταση του φρουριακού συγκροτήματος περιλάμβανε εκτεταμένη συντήρηση και αποκατάσταση όλων των αυθεντικών τμημάτων του φρουρίου. Επισκευάστηκαν και ανακαταστευάστηκαν όλα τα λειτουργικά τμήματα εσωτερικά και εξωτερικά του φρουρίου: Δάπεδα, τοίχοι, κλίμακες, κουφώματα, κιγκλιδώματα, χρωματισμοί, φωτισμός ανάδειξης. Έγινε ριζική ανακαίνιση όλων των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, θέρμανσης, ψύξης και τηλεπικοινωνίας.

Το μνημείο αποτελεί τοπόσημο για το Ναύπλιο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την συλλογική μνήμη των κατοίκων, αλλά και με την νεότερη ιστορική περίοδο του Ελληνικού Έθνους.

Μετά από δεκαετίες σιωπής και ερήμωσης, το Μπούρτζι άριστα αποκαταστημένο, με λειτουργική χρήση, αποδίδεται στο κοινό και στους επισκέπτες του. Το έργο αποκατάστασης κόστισε 2.785.000€. Στους προμαχώνες έχει δημιουργηθεί μικρός εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο.

Διατηρήθηκε η παλαιά χρήση του χώρου εστίασης, ενώ στον βόρειο τομέα ανακατασκευάστηκαν βοηθητικές χρήσεις και εξασφαλίσθηκε η απρόσκοπτη πρόσβασή των ΑμεΑ και γενικά των εμποδιζόμενων ατόμων, με την κατασκευή ενός αναβατορίου που επιτρέπει την πρόσβαση στο πρώτο επίπεδο του Φρουρίου. Στο εσωτερικό του νότιου πύργου, διατηρήθηκε η διαρρύθμισή του, αποκαταστάθηκε η επίπλωσή του, ως μνήμη της παλαιότερης χρήσης του φρουρίου ως ξενοδοχείου.