Οι ιδιαίτεροι συμβολισμοί που… κρύβονται στον βηματισμό των Ευζώνων…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Η μακρόχρονη ιστορία της Προεδρικής Φρουράς ξεκινά την 12η Δεκεμβρίου του 1868, με τη σύσταση ενός μάχιμου και ταυτοχρόνως τελετουργικού τμήματος, του μόνιμου Στρατού, με την ονομασία «Άγημα».

Από το 1974, με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ονομάζεται οριστικά πλέον «Προεδρική Φρουρά», έχει καθαρά τελετουργικό χαρακτήρα και υπάγεται στο Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Αποστολή της είναι η απόδοση τιμών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 24ωρη φύλαξη στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο Προεδρικό Μέγαρο και στην κεντρική πύλη.

Το επιβλητικό βάδισμα των Ευζώνων ανέκαθεν προκαλούσε ρίγη συγκίνησης και δέος…

Όπως επισημαίνουν ειδικοί της Προεδρικής Φρουράς, «οι εύζωνοι έχουμε δύο βηματισμούς. Ο ένας είναι ο βηματισμός της παρέλασης, και ο άλλος ο βηματισμός της υπηρεσίας. Στην παρέλαση, το βήμα των ευζώνων είναι ένα. Είναι αργό, και χτυπούν σταθερά μόνο το δεξί πόδι. Ιστορικά και συμβολικά έχουν μια υποχρέωση, ένα καθήκον να ενημερώσουν τους προγόνους μας, που δεν είναι μαζί μας γιατί πέσανε στη γραμμή του καθήκοντος για εμάς, ότι είμαστε όρθιοι, προχωράμε δυνατά στον δρόμο που μας έδειξαν εκείνοι». Δηλαδή, στην ευζωνική αργκό λένε πως είναι σήματα Morse προς τους νεκρούς…

Ως προς τη χαρακτηριστική ευζωνική κίνηση κατά την οποία το πόδι κάνει σαν ένα σύρσιμο, σηκώνεται και ο μηρός έρχεται σε μια θέση που, μαζί με το σταθερό πόδι, σχηματίζει ένα τέσσερα, σημειώνοπυν οι ειδικοί πως αυτό το τέσσερα παραπέμπει στα 400 χρόνια της σκλαβιάς.

Υπάρχουν κι άλλοι συμβολισμοί στον υπηρεσιακό βηματισμό τους. Είναι η στιγμή όταν οι δύο εύζωνοι, μπροστά από το μνημείο, έρχονται αντικριστά και μπροστά στο κενοτάφιο ενώνουν τα τσαρούχια τους, σχηματίζοντας ένα “Π”, μία γέφυρα που συμβολίζει την ισχύ των ευζώνων, την ισχύ που υπάρχει όταν είναι ενωμένοι. Εκείνη τη στιγμή ο παρατηρητής θα πρέπει να βλέπει το καντήλι με τον σταυρό πάνω από το κενοτάφιο. Τέλος, οι εύζωνοι δεν κάνουν βήματα πίσω, «γιατί οι εύζωνοι δεν κάνουν πίσω», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.