Απίστευτο. Αυτό το ηφαίστειο εκτοξεύει… χρυσόσκονη καθημερινά στην ατμόσφαιρα

Κόσμος

Ένα ενεργό ηφαιστειακό βουνό στην παγωμένη Ανταρκτική εκτοξεύει καθημερινά στην ατμόσφαιρα χρυσό αξίας μιας μικρής περιουσίας…

Το όρος Έρεβος είναι το νοτιότερο ενεργό ηφαίστειο της Γης. Το όρος Έρεβος (που σημαίνει σκοτάδι) είναι συνεχώς ενεργό από το 1972 μέχρι σήμερα, ενώ μέσα στον κρατήρα του βρίσκεται μία από τις λίγες λίμνες λάβας με μεγάλη διάρκεια.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι το ηφαίστειο, το οποίο ενώνεται με το νησί Deception Island, είναι ένα από τα δύο ενεργά ηφαίστεια της περιοχής και εκτοξεύει καθημερινά χρυσόσκονη αξίας 6.000 δολαρίων. Σύμφωνα με την NASA η σκόνη πολύτιμων μετάλλων έχει ανιχνευθεί έως και 621 μίλια από το νοτιότερο σημείο του κρατήρα του Ερέβους, που έχει ύψος 12.448 μέτρα.

Ένα επιστημονικό και οικονομικό φαινόμενο

Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτή η εκπομπή χρυσού θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της παρουσίας άφθονων ορυκτών και μετάλλων στο υπέδαφος της Ανταρκτικής, τα οποία φέρνει στην επιφάνεια η δραστηριότητα του ηφαιστείου.

Οι μελέτες αυτές παρότι παρέχουν πολύτιμα στοιχεία για το όρος Έρεβος, ανοίγουν νέα ζητήματα σχετικά με τους ορυκτούς πόρους που κρύβονται κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής.

Ο αντίκτυπος τέτοιων ανακαλύψεων εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εκμετάλλευση των πόρων σε απομακρυσμένες και προστατευόμενες περιοχές. Παρόλο που η συλλογή αυτών των ορυκτών φαίνεται να αποτελεί τρομερό έργο λόγω των ακραίων συνθηκών του τόπου, οι οικονομικές δυνατότητες είναι τεράστιες, πυροδοτώντας συζητήσεις σχετικά με τη διαχείριση της Ανταρκτικής.

Παρά την απαγόρευση της εξόρυξης πόρων στην Ανταρκτική, η αξία του χρυσού που εκπέμπει το όρος Έρεβος έχει ωθήσει πολλούς ενδιαφερόμενους να διερευνήσουν τις δυνατότητες εκμετάλλευσής του, αναδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο «θησαυρός» είναι δύσκολο να συλλεχθεί ή το φαινόμενο να διερευνηθεί περαιτέρω, καθώς το βουνό δεν είναι εύκολα προσβάσιμο. Προς το παρόν, το ηφαίστειο παραμένει ένα αίνιγμα για γεωλόγους, ηφαιστειολόγους και τυχοδιώκτες, όλοι γοητευμένοι από τα μυστήριά του και τις υποσχέσεις που κρύβει η χρυσή του ομίχλη.