Τους σκέπασε το σκοτάδι… Πότε θα δουν ξανά τον ήλιο…

Κόσμος

Βλέπετε την πόλη Ουτκιάγβικ, την βορειότερη πόλη των ΗΠΑ στην οποία κάθε χρόνο ο ήλιος δεν ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα για 66 ολόκληρες ημέρες… Οι 4.500 κάτοικοι που ζούν εκεί βιώνουν μία περίοδο σκοταδιού κατά την διάρκεια της χειμερινής εποχής.

Έτσι, από σήμερα μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου του 2024 στο Ουτκιάγβικ δεν θα δούν τον ήλιο για πάνω από δύο μήνες, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι η πόλη βρίσκεται κοντά στον Βόρειο Πόλο, αλλά και εξαιτίας της κλίσης της Γης.

Ο λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη πόλη της Αλάσκας βιώνει αυτό το φαινόμενο κάθε χρόνο κατά την χειμερινή περίοδο, είναι γιατί ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται πιο μακριά από τον ήλιο αυτή την εποχή, αλλά και λόγω της κλίσης του άξονα της Γης που περίφερεται γύρω από τον Ήλιο κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται μία παρατεταμένη περίοδος σκοταδιού η οποία διαρκεί για 66 ολόκληρες ημέρες. Παρά ταύτα, οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι σε αυτό και συνεχίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες μέχρι να ξανά δούν το φως του Ήλιου να ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα.