Ευχάριστα νέα επιστημόνων. Αυτός ο ξηρός καρπός σώζει από… περιπέτειες με το έντερο

Διατροφή

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα υγιές έντερο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη της μόλυνσης, στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, ενώ θεωρείται και παράγοντας μακροζωίας.

Κλινική μελέτη ερευνητών του King’s College του Λονδίνου μας επιφύλαξε ένα ευχάριστο νέο για τη συμβολή του αμυγδάλου στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αμυγδάλων οδήγησε στην αύξηση της έκκρισης βουτυρικού άλατος, ενός τύπου υποπροϊόντος της μικροχλωρίδας του εντέρου μας που έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Αυτά τα «καλά» βακτήρια βοηθούν στη διάσπαση των διαιτητικών ινών στο παχύ έντερο και αποτελούν την κυρίαρχη πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, το βουτυρικό άλας έχει συσχετιστεί με άλλα οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένο ύπνο, μειωμένη φλεγμονή, υγιέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με την μελέτη, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών από τους συμμετέχοντες δεν επέφερε κανένα δυσάρεστο γαστρεντερικό σύμπτωμα. Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών είναι μια σημαντική συνήθεια για την υγεία του εντέρου. Χωρίς τους ξηρούς καρπούς το έντερο δεν προσλαμβάνει κανένα θρεπτικό συστατικό.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά από κατανάλωση 25 γραμμαρίων αμυγδάλου καθημερινά, επί τέσσερις εβδομάδες, μιας ομάδας ατόμων.

Επομένως, η ενσωμάτωση των αμυγδάλων στη διατροφή μας είναι η χρυσή συμβουλή αν στοχεύουμε στην καλύτερη υγεία του εντέρου μας.