Αναγνώριση εθίμου. Από τα βάθη του χρόνου μεταφέρεται στις μέρες μας από γενιά σε γενιά…

Πολιτισμός

Ένα πανάρχαιο δρώμενο, τα Μπαμπούγερα, καταλαμβάνει τη θέση που του αξίζει στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Ήδη το Υπουργείο Πολιτισμού το ενέγραψε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο λαϊκός πολιτισμός μας, οι τελετές, οι γιορτές, οι παραδοσιακές τέχνες, μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, παραδίδοντας στους νεότερους ένα βαθύ πολιτιστικό απόθεμα, που το διαμόρφωσαν ο μόχθος των ανθρώπων, η συνύπαρξη, η αλληλεγγύη  η ανάγκη της ταυτότητας. Ένας πλούτος, διαφορετικός από περιοχή σε περιοχή, αποτέλεσμα συλλογικής δραστηριότητας, του μέτρου και  της αισθητικής, που φτάνει  ζωντανός στις μέρες μας, από τα βάθη του χρόνου και οφείλουμε να  τον αναδείξουμε, πιστοί στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ανάμεσα στα δρώμενα αυτά και ένα που τελείται στην Καλή Βρύση, ένα  χωριό του δήμου Προσοτσάνης του νομού Δράμας στην Ανατολική Μακεδονία. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν ανακαλυφθεί αρχαιότητες που χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, το ιερό του Διονύσου του 4ο αιώνα π.Χ., καθώς και ρωμαϊκές επιγραφές. Η σχέση λοιπόν των κατοίκων με τον αρχαίο θεό είναι παραπάνω από… εμφανείς.

Εκεί τελείται το δρώμενο Μπαμπούγερα, στις 6-7 και 8 Ιανουαρίου, κάθε χρόνο. Μέλη της κοινότητας, με ζωόμορφες μεταμφιέσεις, ζωσμένα με κουδούνια στη μέση τους και με προσωπίδα στο κεφάλι, κυκλοφορούν στο χωριό τραγουδώντας και χορεύοντας. Η κορύφωση του δρώμενου είναι στις 8 Ιανουαρίου με την αναπαράσταση σατυρικού γάμου. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο συλλογικής μνήμης και ταυτότητας της κοινότητας Καλής Βρύσης Δράμας. Ένα δρώμενο που έχει τις ρίζες του στη λατρεία του θεού Διόνυσου και είναι ζωντανό μέχρι τις μέρες μας.