Και εγένετο η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους…

Σαν Σήμερα

Η Αίγινα ορίζεται, σαν σήμερα, στις 11 Νοεμβρίου του 1826, ως η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, μετά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και έδρα της προσωρινής Ελληνικής Κυβέρνησης. Αυτό συνέβη εξαιτίας των εμφύλιων διαταραχών που συνέβαιναν στο Ναύπλιο, το οποίο ήταν η πρώτη επιλογή για πρωτεύουσα του κράτους.

Στις 26-1-1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκλεγμένος Κυβερνήτης στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας (2-4-1827), ορκίστηκε στο Μητροπολιτικό ναό της Αίγινας, πρώτος Κυβερνήτης του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.

Το διάστημα από το 1826 και μέχρι τον Οκτώβριο του 1829, οπότε και η πρωτεύουσα μεταφέρεται τελικά στο Ναύπλιο, η Αίγινα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους της να βιώσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Μέχρι τότε οι πιο εύποροι Αιγινήτες ζούσαν σε καλύβες, αλλά είχαν χρήματα για να χτίσουν σπίτια. Δε συνέβαινε όμως το ίδιο με τα δημόσια έργα του νησιού.

Η Αίγινα ήταν κακοχτισμένη, με στενούς δρόμους και ελάχιστα μεγάλα σπίτια. Λίγο καλύτερη ήταν η κατάσταση στο λιμάνι όπου υπήρχαν μερικά καλοχτισμένα μαγαζιά με τους έμπορους να πουλάνε τρόφιμα και είδη πολυτελείας από την Ευρώπη.

Ο ερχομός του Ιωάννη Καποδίστρια στο νησί μετά την επίσκεψή του στην Αμερική για να φέρει χρήματα και εφόδια για τους κατοίκους έφερε τον απαραίτητο πλούτο. Το καλό που έκανε ο κυβερνήτης στην Αίγινα ήταν τεράστιο καθώς ο Ι. Καποδίστριας υπήρξε πολύ δραστήριος. Τα μεγάλα έργα του ήταν αμέτρητα. Ξεκινώντας από το Ορφανοτροφείο της Αίγινας που λειτούργησε το 1828 και έγινε το πρώτο πνευματικό κέντρο της νεότερης Ελλάδας.

Σύνολο επισκέψεων 930 , Σήμερα 1