Ο πρώτος επισκέπτης μας… από πολύ μακριά. Το σχήμα του εντυπωσίασε τους επιστήμονες

Κόσμος Σαν Σήμερα

Βλέπετε τον πρώτο διαστρικό «επισκέπτη» του ηλιακού μας συστήματος ο οποίος ανακαλύφθηκε, σαν σήμερα, στις 19 Οκτωβρίου του 2017.

Το πρώτο διαστρικό αντικείμενο που εντοπίζεται να διασχίζει το Ηλιακό μας σύστημα, γνωστό στους αστρονόμους ως «Oumuamua», που στα Χαβανέζικα σημαίνει «ο αγγελιαφόρος από μακριά που φτάνει πρώτος».

Ο διαστρικός αυτός επισκέπτης, όπως αναφέρει ο διδάκτορας φυσικής, Αλέξης Δεληβοριάς, αποτελείται κυρίως από πετρώματα και πιθανώς μέταλλα, ενώ δεν εμπεριέχει καθόλου νερό ή πάγους. Ακόμη πιο παράξενο είναι το σχήμα του, που θυμίζει πούρο, με μήκος περίπου 400 m, αλλά με πλάτος τουλάχιστον 10 φορές μικρότερο. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που ακολούθησαν, το παράξενο αυτό ουράνιο σώμα ταξίδευε για εκατοντάδες εκατ. χρόνια στον Γαλαξία μας, προτού συναντηθεί τυχαία με το Ηλιακό σύστημα.

Πιθανότατα, ο Oumuamua σχηματίστηκε όπως περίπου σχηματίστηκαν οι αστεροειδείς και οι κομήτες στο Ηλιακό μας σύστημα. Αποτελεί, δηλαδή, τα συντρίμμια της γένεσης κάποιου άλλου πλανητικού συστήματος και προέρχεται από την συνένωση κόκκων σκόνης, μέσα στον πρωτοπλανητικό δίσκο που είχε διαμορφωθεί γύρω από κάποιο άλλο νεογέννητο άστρο, ενώ στην συνέχεια εκτινάχθηκε στο μεσοαστρικό Διάστημα. Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιους επιστήμονες, ο Oumuamua εκτινάχθηκε πιθανότατα από κάποιο διπλό αστρικό σύστημα.

Διαδώστε το Εδώ ζεις