Ποια πανδημία; Αυτό το φαινόμενο φοβούνται οι επιστήμονες γιατί έχει πιο καταστροφικές επιπτώσεις στον άνθρωπο

Περιβάλλον

Μπορεί η πανδημία να είναι μια πάρα πολύ σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο ο κόσμος, όμως  η κλιματική αλλαγή θα έχει πιο σημαντικές επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ζωή των ανθρώπων και στη Γη απ’ ό,τι η covid-19.

Αυτό είναι το συμπέρασμα  έκθεσης της  Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC)  για τις καταστροφές που έχουν σημειωθεί σε όλο τον κόσμο από τη δεκαετία του 1960. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι «άμεση» ανάγκη ο κόσμος να δράσει για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, η οποία είναι μια καταστροφή μεγαλύτερου εύρους” από την πανδημία του κορονοϊού και κατά της οποίας δεν υπάρχει εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι περισσότερες από 100 καταστροφές σημειώθηκαν από τον Μάρτιο, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την πανδημία του κορονοϊού, ως τον Σεπτέμβριο και περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν. Η covid-19 είναι εδώ, επηρεάζει τις οικογένειές μας, τους φίλους μας, τους γονείς μας, επισημαίνεται στην έκθεση, όμως σε μερικά χρόνια και με τη βοήθεια του εμβολίου θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή τσακίζει την ελληνική οικονομία - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συχνότητα και η ένταση των μετεωρολογικών φαινομένων αυξάνει σημαντικά, με περισσότερους κυκλώνες κατηγορίας 4 ή 5, περισσότερους καύσωνες που σπάνε ρεκόρ θερμοκρασιών και περισσότερες ισχυρές βροχοπτώσεις, μεταξύ άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων. Χρειάζεται δράση και επενδύσεις πολύ πιο βιώσιμες προκειμένου να προστατεύσουμε πραγματικά την ανθρώπινη ζωή σε αυτή τη Γη επισημαίνεται.

Μόνο το 2019 καταγράφηκαν 308 καταστροφές που προκλήθηκαν από φυσικά φαινόμενα και σκότωσαν 24.400 ανθρώπους παγκοσμίως. Το 77% συνδεόταν με μετεωρολογικά φαινόμενα. Ο αριθμός των κλιματικών καταστροφών αυξάνεται από τη δεκαετία του 1960 και από τη δεκαετία του 1990 και μετά σημειώνει άνοδο κατά σχεδόν 35% κάθε δέκα χρόνια.

Κλιματική αλλαγή: Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πλέον χειροπιαστές - Onmed.gr

Εξάλλου αύξηση σημειώνει το ποσοστό των καταστροφών που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, περνώντας από το 76% τη δεκαετία του 2000 στο 83% τη δεκαετία του 2010. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα επηρέασαν 1,7 δισεκατομμύριο ανθρώπους και σκότωσαν περισσότερους από 410.000 τα τελευταία δέκα χρόνια, στην πλειονότητά τους σε χώρες με μέσο ή χαμηλό εισόδημα. Τα κύματα καύσωνα, τα οποία ακολούθησαν καταιγίδες ήταν τα πλέον θανατηφόρα.