Φτάνει η ώρα που θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του το κορυφαίο μουσείο εικαστικών τεχνών της χώρας

Πολιτισμός

Σε περίπου τρεις μήνες το σημαντικό πολιτιστικό ίδρυμα της Αθήνας, η Εθνική Πινακοθήκη, θα ανοίξει ξανά τις πόρτες της, έπειτα από χρόνια απουσίας. Ήδη βρίσκονται στην τελική ευθεία οι εργασίες επέκτασης και αποκατάστασης της Εθνικής Πινακοθήκης, προκειμένου να προχωρήσει το στήσιμο της έκθεσης.

 Τα εγκαίνια έχουν οριστεί για τις 25 Μαρτίου 2021. Η ανακαινισμένη Πινακοθήκη θα τοποθετήσει την Αθήνα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, των οποίων οι πινακοθήκες αφηγούνται την ιστορία της σύγχρονης ζωγραφικής των χωρών τους. Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, σταδιακά ολοκληρώνονται όλοι οι επιμέρους χώροι: Με την τοποθέτηση των καθισμάτων ολοκληρώθηκε το αμφιθέατρο, στον χώρο του foyer ολοκληρώνεται η κατασκευή του βεστιαρίου και του πωλητηρίου, ολοκληρώθηκε ο χώρος του καφέ στον Γ’ όροφο, ενώ ολοκληρώνεται και το πωλητήριο αμέσως δίπλα του. Σε ό,τι αφορά τους εκθεσιακούς χώρους, έχουν ολοκληρωθεί τα δάπεδα, οι επενδύσεις και οι φωτισμοί, ενώ προχωρούν συστηματικά οι εργασίες στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων.

πινακοθήκη

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η οποία θα επιταχυνθεί με την ολοκλήρωση των εργασιών στο κτήριο. Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας, ώστε στη συνέχεια να αρχίσει το στήσιμο των έργων.

Οι ιστορικές συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, που ιδρύθηκε το 1.900, ξεκινούν από τη μεταβυζαντινή περίοδο και τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (El Greco), που κατάγεται από τη λεγόμενη Κρητική Σχολή, καλύπτουν την επτανησιακή ζωγραφική, και αποκτούν διευρύνονται με έργα που αντιπροσωπεύουν την καλλιτεχνική δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους έως και σήμερα από την ανεξαρτησία μέχρι τις μέρες μας.

Η πινακοθήκη κατέχει επίσης μια αξιόλογη συλλογή δυτικοευρωπαϊκής τέχνης που περιλαμβάνει τόσο έργα ζωγραφικής όσο και έργα χαρακτικής και σχεδίου. Επίσης κατέχει μια σημαντική συλλογή από φωτογραφικά αρχεία Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

 

Ο ενταφιασμός  του Χριστού, Ελ Γκρέκο, από τη φωτοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης

Σύνολο επισκέψεων 448 , Σήμερα 1