Μάστιγα ο καρκίνος του μαστού… Αλλάξτε τη διατροφή σας. Αυτές οι τροφές προστατεύουν τον οργανισμό σας

Διατροφή

Τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι επιστήμονες είναι αποκαρδιωτικά… Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό. Περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας. Στην Ελλάδα αναφέρονται 6.000 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1.500 θα χάσουν τη ζωή τους λόγω του καρκίνου του μαστού.

Πρόκειται λοιπόν για μάστιγα… Αν και πολύ παράγοντες που προκαλούν καρκίνο του μαστού είναι πέρα από τον έλεγχό μας, όπως η κληρονομικότητα, έρευνες δείχνουν πως ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας. Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως απλά και μόνο αλλάζοντας τη διατροφή μας θα μπορέσουμε να “προλάβουμε” μία στις δέκα περιπτώσεις καρκινοπάθειας.

Μετά από συνεχείς έρευνες, επιστήμονες κατέληξαν σε ορισμένες τροφές που μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε στο καθημερινό διαιτολόγιο σας για την προστασία από αυτή τη σοβαρή ασθένεια. Ορισμένες από αυτές τις τροφές είναι:

Ντομάτες
Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Institute αποκάλυψε ότι το καροτενοειδές αντιοξειδωτικό που περιέχουν οι ντομάτες, γνωστό αλλιώς και ως λυκοπένιο, είναι ιδιαίτερα βοηθητικό σε περιπτώσεις ασθενών με σοβαρές μορφές καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, οι γυναίκες που λάμβαναν κάθε μέρα μέσω της διατροφής τους μεγάλη ποσότητα λυκοπενίου είχαν κατά 19-22% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο.

Γλυκοπατάτες
Όπως και άλλα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα, οι γλυκοπατάτες περιέχουν μεγάλη ποσότητα καροτενοειδούς. Η ίδια έρευνα που αποκάλυψε τις θαυματουργές ιδιότητες της ντομάτας, βρήκε ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα σε Β-καροτίνη στο αίμα τους κινδύνευαν κατά 17% λιγότερο από τη θανατηφόρα ασθένεια. Ο λόγος; Το καροτενοειδές βοηθά στην ανάπλαση και άμυνα των κυττάρων, ενώ ρυθμίζει και την κυτταρική ανάπτυξη.

Μπρόκολο: o πράσινος σύμμαχος της υγείας μας | clickatlife

Μπρόκολο
Το μπρόκολο μπορεί να σε προστατέψει, χάρη στη σουλφοραφάνη, που περιέχει, η οποία εξαλείφει χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού και αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Πρέπει όμως να το μαγειρέψετε μόνο λίγο στον ατμό, προκειμένου να μην χάσει τα θρεπτικά του συστατικά και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Ρόδι
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Prevention Research, το ελλαγικό οξύ, που περιέχουν τα ρόδια, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού με την καταστολή της παραγωγής οιστρογόνων και την πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Πλούσια στο εν λόγω οξύ είναι όμως και οι φράουλες, τα σμέουρα και τα καρύδια πεκάν.

Πότε να ΜΗΝ τρώτε κουρκουμά

Κουρκουμάς
Η ρίζα αυτή περιέχει κουρκουμίνη, μια αντιοξειδωτική πολυφαινόλη με χημειοπροβλητικές ιδιότητες. Επειδή η χρόνια φλεγμονή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αιτίες ανάπτυξης και μεταστατικής εξέλιξης του καρκίνου, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του σχηματισμού καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη της Μοριακής Ογκολογίας.

Μανιτάρια
Σύμφωνα με το International Journal of Cancer, η κατανάλωση μίας μερίδας μανιταριών την ημέρα μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από την εν λόγω ασθένεια. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι Κινέζες, οι οποίες κατανάλωναν τουλάχιστον 10γρ μανιτάρια την ημέρα (δηλαδή ένα μεσαίο μανιτάρι), είχαν κατά 2/3 μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από όσες δεν έτρωγαν κανένα.