Δεν υπάρχει μόνο η γνωστή Αράχωβα… Υπάρχει και αυτή η Αράχοβα που ξέρουν λίγοι… Βίντεο

Ο τόπος μας

Να, τι συμβαίνει με την Αράχοβα… Μπορεί το μυαλό σας να πήγε αμέσως στη “γνωστή” Αράχωβα, αυτή του Παρνασσού, όμως να που το “ο” στη μέση της λέξης θα κάνει τη διαφορά σε αυτήν την περίπτωση… Ο λόγος για την Αράχοβα Ναυπακτίας. Ονομασία σλαβικής προέλευσης που σημαίνει καρυδότοπος. Όμως υπάρχουν και αντιρρήσεις… Μια απ’ αυτές είναι ότι προέρχεται από τη λέξη ραχάς + οβα που είναι σλαβική, αλλά χρησιμοποιείται από τους Βλάχους και τους Αλβανούς. Ραχάς κατά τον Ησύχιο (5ος αιώνας μ.Χ.) σημαίνει χωρίον σύνδεδρον και μετέωρον και κατά τον Μ. Φώτιο (9ος αιώνας μ.Χ.) δενδρώδες χωρίον. Και μπορεί στο παρελθόν να γραφόταν με “ω”, όμως από το 1940 διορθώθηκε…

Σε απόσταση 81 χλμ. βόρεια της Ναυπάκτου και 52 χλμ. νότια του Καρπενησίου, χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο από 650 ως 1100 μέτρα, στις πλαγιές του βουνού Κοκκινιά, στέκει αγέρωχη και ατενίζει την τεχνητή λίμνη και τα στενά του Ευήνου ποταμού.

Η άγνωστη Αράχοβα… με θέα την Ευηνολίμνη | kefaloniapress.gr

Και η θέα αυτή είναι πραγματικά μοναδική και σου κόβει την ανάσα. Η πέτρινη πλακόστρωτη πλατεία της έχει την έντονη μυρωδιά του χθες. Εάν βρεθείς εκεί, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι απλά να κλείσεις τα μάτια στο παρόν… Άξιο παρατήρησης είναι το Κάστρο. Πρόκειται για μια περιοχή αρκετών στρεμμάτων με σπηλιές, πηγές και φυσική οχύρωση. Ήταν απρόσιτο από τη βόρεια, ανατολική και δυτική πλευρά, λόγω των απότομων και δυσθεώρητων βράχων. Τη νότια πλευρά προστάτευε, ο αδιάβατος στο σημείο αυτό, Εύηνος.

Μόνο μια στενωπή διάβαση στη βόρεια πλευρά, που λέγεται λαιμός, σε οδηγούσε στο κάστρο. Εδώ βρίσκονται και ερείπια χριστιανικού ναού. Φαίνεται ότι το Κάστρο, χρησιμοποιούταν ως κρησφύγετο από την αρχαία εποχή. Οι Αραχοβίτες ασχολούνταν παλαιότερα με τη ραπτική και μιλούσαν και αυτοί τη συνθηματική γλώσσα των ραφτάδων. Αξίζει μια εκδρομή στην κρουσταλλένια Μεγάλη Βρύση που περικλείεται από αιωνόβια πλατάνια και μια τεράστια σπηλιά από την οποία βγαίνει το νερό.

Δείτε το υπέροχο βίντεο από το Travel Inspiration

Σύνολο επισκέψεων 1,437 , Σήμερα 1