Πότε τα γαλακτοκομικά “σώζουν” από διαβήτη και αρτηριακή πίεση. Με τα πολλά ή με τα λίγα λιπαρά;

Διατροφή

Νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, σε 21 χώρες πέντε ηπείρων, επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων ερευνών: η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και μεταβολικού συνδρόμου. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η μείωση του κινδύνου είναι μεγαλύτερη για τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που εξετάστηκαν κατά πόσο καταναλώνονταν στη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών, ήταν γάλα, γιαούρτι, ροφήματα γιαουρτιού, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και τυριά, είτε με πλήρη είτε με χαμηλά λιπαρά (1% έως 2%).

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά περίπου 148.000 άνθρωποι ηλικίας 35 έως 70 ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες πλήρων γαλακτοκομικών ημερησίως είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη και υπέρταση, ενώ ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 14% εάν έτρωγαν τρεις μερίδες. Η καθημερινή κατανάλωση δύο μερίδων γαλακτοκομικών σχετιζόταν, επίσης, με 24% μικρότερο κίνδυνο για εκδήλωση μεταβολικού συνδρόμου (μείωση κινδύνου κατά 28% εάν τα γαλακτοκομικά ήταν με πλήρη λιπαρά).

Γαλακτοκομικά: Τελικά βλάπτουν την καρδιά; - Onmed.gr

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αύξηση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να αποτελέσει μία προσιτή και χαμηλού κόστους προσέγγιση για τη μείωση του μεταβολικού συνδρόμου, της υπέρτασης, του διαβήτη και τελικά των περιστατικών καρδιαγγειακής νόσου. Πηγή, βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open Diabetes Research & Care», ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πότε να τα αποφεύγετε

Ωστόσο, όταν έχετε κρυολόγημα, να αποφεύγετε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς φαίνεται πως επιδεινώνει την κατάσταση. Τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα, επειδή αυξάνεται η παραγωγή βλέννας στο λαιμό και στη μύτη. Αυτό επιβεβαιώνει νέα έρευνα γιατρών του βρετανικού νοσοκομείου Lister, και τα ευρήματα αυτά αφορούν τουλάχιστον τους ασθενείς με υπερβολική έκκριση βλέννας. Η βλέννα παράγεται από τα κύτταρα εντός της μύτης, των ιγμορείων και των πνευμόνων. Αποτελείται από νερό, αλάτι και πρωτεΐνες, που παγιδεύουν βρωμιά και μικρόβια.

Τα αντιβακτηριδιακά ένζυμα της βλέννας σκοτώνουν τα μικρόβια και προστατεύσουν τον οργανισμό από τη μόλυνση. Η βλέννα κινείται προς το πίσω μέρος του λαιμού μέσω της ρινικής οδού στη μύτη. Όμως, η υπερβολική βλέννα που προκαλείται συνήθως από λοιμώξεις ή αλλεργίες, προκαλεί βήχα, πονόλαιμο και βραχνάδα.