Με αυτή τη διατροφή δεν θα φαίνεστε πιο νέοι, αλλά θα είστε και βιολογικά νεότεροι

Διατροφή

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες και μέταλλα, ιδίως χωρίς πολλή πρόσθετη ζάχαρη, σχετίζεται με μικρότερη βιολογική ηλικία σε κυτταρικό επίπεδο.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς διαφορετικά μοτίβα υγιεινής διατροφής επηρέασαν ένα «επιγενετικό ρολόι», δηλαδή ένα βιοχημικό τεστ με τη βοήθεια του οποίου προσδιορίζεται τόσο η υγεία όσο και η διάρκεια ζωής.

Συγκεκριμένα, ανέλυσαν αρχεία από 342 γυναίκες με μέση ηλικία 39 ετών. Στη συνέχεια, συνέκριναν τη διατροφή τους με τις μετρήσεις του επιγενετικού ρολογιού, που προέκυψαν από δείγματα σάλιου. Διαπίστωσαν ότι όσο καλύτερα έτρωγαν οι άνθρωποι, τόσο νεότερα φαίνονταν τα κύτταρά τους. Η μεσογειακή διατροφή είχε την ισχυρότερη συσχέτιση με τη χαμηλότερη επιγενετική ηλικία. Επίσης, οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά την πρόσληψη ζάχαρης και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη σχετιζόταν με επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης, ακόμα και αν ακολουθούσαν μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «δεδομένου ότι τα επιγενετικά πρότυπα φαίνεται να είναι αναστρέψιμα, μπορεί η μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης κατά δέκα γραμμάρια την ημέρα και η διατήρηση της μείωσης αυτής με την πάροδο του χρόνου να είναι σαν να γυρνάμε το βιολογικό ρολόι πίσω κατά 2,4 μήνες». Πηγή περιοδικό «JAMA Network Open».

Διαδώστε το Εδώ ζεις