Σε αυτό το νησί “τρελαίνονται” με την φρουτάλια… Και όμως δεν είναι γλυκό…

Διατροφή

Πολλοί σκέφτονται όταν επισκεφθούν κάποιον τόπο να δοκιμάσουν τα παραδοσιακά πιάτα του…  Ειδικά οι νησιώτικες συνταγές είναι το κάτι άλλο!

Όπως για παράδειγμα το παραδοσιακό πιάτο της Άνδρου, που είναι η φρουτάλια… Και όμως δεν είναι γλυκό, ούτε περιέχει φρούτα. Πρόκειται για μια χωριάτικη ομελέτα με πατάτες κομμένες σε λεπτές στρογγυλές φέτες, μυρωδικά, ντόπια λουκάνικα και γλίνα (λίπος χοιρινού), που της δίνουν την ιδιαίτερη γεύση. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, που αξίζει να δοκιμάσει κανείς. Για παράδειγμα, φρουτάλια με φρέσκα κουκιά, με κολοκύθια, με αγκινάρες, με κολοκυθοανθούς.

Εκτός από τα εξαιρετικά σπιτικά λουκάνικα με το άρωμα γλυκάνισου, στην Άνδρο μπορεί κανείς να αναζητήσει «λούζες» -καπνισμένα κομμάτια από χοιρινό, μαριναρισμένα σε κόκκινο κρασί με μάραθο και πιπέρι. Ξεχωριστή θέση στην ανδριώτική κουζίνα έχει ο «λαμπριάτης», που είναι ένα από τα πιο πλούσια και ευωδιαστά πασχαλινά εδέσματα. Πρόκειται για αρνί με γέμιση από τρία διαφορετικά τυριά, αυγά, ρύζι, δυόσμο και μαϊντανό, που ψήνεται αργά σε ξυλόφουρνο για 8-10 ώρες.

Τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού είναι τα γλυκά του κουταλιού και αμυγδαλωτά, όπως τα καλτσούνια και οι παστίτσιες, ενώ λόγω των μικρών κτηνοτροφικών μονάδων που έχει, η Άνδρος παράγει τοπικά τυριά. Τέλος, η Άνδρος παράγει κρασί, λικέρ, σουμάδα και ρακί σε τοπικούς συνεταιρισμούς.