Αυτό το σκουλήκι θέλουν να ψαρεύουν οι αλιείς στα Δωδεκάνησα. Έρευνες για τις θεραπευτικές ιδιότητές του

Περιβάλλον

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι ψαράδες των νησιών στα Δωδεκάνησα για την αλίευση ενός είδους σκουληκιών, γνωστά ως ολοθούρια ή «αγγούρια της θάλασσας», τα οποία χρησιμοποιούσαν ως δόλωμα.
Ήδη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει χορηγήσει σχετικές άδειες, σε αλιευτικά σκάφη, κυρίως από Κάλυμνο και Λέρο.
Τα ολοθούρια ή «τα αγγούρια της θάλασσας», είναι ένα είδος εχινόδερμων σκουληκιών, από τα οποία παράγονται καινοτόμα εδέσματα με υψηλή εξαγωγική αξία. Η τιμή πώλησή τους έχει εκτοξευτεί… Μπορεί φτάσει ακόμη και τα 3.000 δολάρια το κιλό!
Τα ολοθούρια είναι θαλάσσιοι οργανισμοί που χαρακτηρίζονται και ως … καθαριστές του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Τρέφονται με τα απόβλητα των υπόλοιπων θαλάσσιων οργανισμών γι’ αυτό και ζουν σε αμμώδεις περιοχές,

Θρεπτική και φαρμακευτική αξία

Έχουν υψηλή διατροφική, θρεπτική και φαρμακευτική αξία. Αποτελούν επίσης πρώτες ύλες για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.
Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ξεκίνησε εντατική έρευνα αιχμής για την αξιολόγηση και αξιοποίηση των φαρμακολογικών και διατροφικών ιδιοτήτων των συγκεκριμένων θαλάσσιων ειδών από τη θαλάσσια περιοχή της Λέρου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα “αγγούρια της θάλασσας” έχουν αντικαρκινική, αντιφλεγμονώδη, αντιική δράση και επίσης έχουν ουσίες όπως το υαλουρονικό.
Σε χώρες, όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Από αυτά φτιάχνουν επίσης λάδια, κρέμες και καλλυντικά.
Πιστεύεται μάλιστα ότι τα σκουλήκια αυτά περιέχουν όλα τα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα στην επανόρθωση των ιστών.
Ερευνάται η χρήση των ολοθουροειδών και στη θεραπεία της ελονοσίας. Σε χώρες της Ασίας θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.
Οι Κινέζοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι είναι η τροφή Viagra γι’ αυτό ζητούν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες…

Έρευνα σε όλα τα Δωδεκάνησα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τη διεξαγωγή έρευνας σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου για την εμπορική αξιοποίηση των ολοθούριων.
Πρόκειται για πειραματική συλλογή Ολοθουρίων του γένους Holothuria στη θαλάσσια περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα σε Αστυπάλαια, Λέβιθα, Κίναρο, Σύρνα, Χάλκη, Αλιμία, Ρόδο, Σεσκλί, Σύμη, Τήλο, Νίσυρο, Περγούσα, Γυαλί, Κω, Ψέριμο, Πλατή, Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Αρκιούς, Πάτμο, Φούρνους, Αγαθονήσι.
Τα δείγματα μετά τη συλλογή τους θα μεταφερθούν στο Εργαστήριο Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πληροφορίες ΑΜΠΕ

Διαδώστε το Εδώ ζεις