Ντροπή… Πέταξαν στρώματα νοσοκομείου σε υγρότοπο. Μήπως για να… ξαπλώσουν οι κορμοράνοι; Εικόνες

Περιβάλλον

Νοσοκομειακά στρώματα και μπάζα από την ανακαίνιση της ΜΕΘ του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης βρέθηκαν πεταμένα στον προστατευόμενο υγρότοπο στο Γαλλικό ποταμό. Το θέμα αποκάλυψε η οικολογική ομάδα «Εχεδώρου Φύσις» και προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας που έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να βρεθούν οι υπεύθυνοι για τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Γαλλικός ποταμός: Πέταξαν νοσοκομειακά σκουπίδια στον προστατευόμενο υγροβιότοπο — ZOON

Είναι αλήθεια ότι ο υγρότοπος γίνεται συχνά αποδέκτης μπαζών και άλλων υλικών. Και, όσες φορές και αν τα μαζέψει ο δήμος, δεν θα είναι ποτέ καθαρός εάν δεν σταματήσουμε να πετάνε κάποιοι απαράδεκτοι ό,τι τους περισσεύει ή θέλουν να ξεφορτωθούν.

Ο Εχέδωρος ποταμός είναι γνωστός γιατί στην άμμο της κοίτης του ποταμού υπήρχαν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες χρυσού. Το μεσαίωνα ονομαζόταν και Γομαροπνίχτης, λόγω των ξαφνικών πλημμυρών του.

Οι εκβολές του ποταμού ανακηρύχθηκαν, μαζί με τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, προστατευόμενη περιοχή και αποτελούν τμήμα του Εθνικού Πάρκου Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.

Γαλλικός ποταμός: Πέταξαν νοσοκομειακά σκουπίδια στον προστατευόμενο υγροβιότοπο — ZOON

Ο αριθμός των ειδών των πουλιών που έχει παρατηρηθεί στην περιοχή είναι πάνω από 45 και αποτελείται από υδρόβια πτηνά που είτε φωλιάζουν είτε είναι απλά επισκέπτες. Οι «λιμνούλες» που δημιουργήθηκαν τυχαία, σφύζουν από ζωή φιλοξενώντας φαλαρίδες, κορμοράνους, λαγγόνες, σπάνια είδη ερωδιών και το χειμώνα πάπιες, αργυροπελεκάνους, φοινικόπτερα, κύκνους και γερακίνες. Στον υγροβιότοπο εντοπίζονται πτηνά όπως το Νανογλάρονο, το Νεροχελίδονο, το Ποταμογλάρονο, τον Καλαμοκανά, τον Θαλασσοσφυρίχτη, Γερακίνες, Αετογερακίνες και Ψαραετοί.

Στην περιοχή διαβιούν διάφορα θηλαστικά όπως ο Λαγός, ο Σκαντζόχοιρος, το Κουνάβι, ο Ασβός, το Τσακάλι, η Αγριόγατα και άλλα.