Αυτό το σπουδαίο έργο ανήκει στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Αυτό το σπουδαίο έργο, του 1856, είναι του Ευγένιου Ντελακρουά (1798 – 1863), “Επεισόδιο του Ελληνικού Αγώνα”, λάδι σε μουσαμά. Αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο με τη συνδρομή των Βασίλη Γουλανδρή και Σταύρου Νιάρχου.

Ο Ντελακρουά ήταν μεγάλος Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος του 19ου αιώνα, που επηρέασε την ζωγραφική συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ιμπρεσιονισμού. Εμπνεύστηκε από ιστορικά γεγονότα, όπως η Ελληνική και η Γαλλική Επανάσταση. Παρήγαγε πάνω από 9.000 έργα κατά τη διάρκεια της ζωής του, από πίνακες μεγάλων διαστάσεων έως σχέδια.

Το 1824 παρουσίασε τη «Σφαγή της Χίου», εμπνευσμένος από την Ελληνική επανάσταση και ο πίνακας αγοράστηκε από την Γαλλική κυβέρνηση για 6.000 νομίσματα. Ο πίνακας αυτός απεικονίζει άρρωστους, ετοιμοθάνατους ανθρώπους που σε λίγο θα σφαγιαστούν από τους Οθωμανούς. Η αποτύπωση όμως τέτοιων παθών έλαβε μικτές αντιδράσεις, καθώς το κοινό ήταν συνηθισμένο σε πίνακες με δοξαστικά θέματα αντί για καταστροφές.

Σκοπός του ήταν να αναδείξει το δράμα των Ελλήνων που πολέμησαν με σθένος και αυτοθυσία τους κατακτητές τους. Η συμβολή του στην ελληνική προσπάθεια είναι ανεκτίμητη καθώς συγκίνησε και κινητοποίησε για πολλές δεκαετίες τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς η Ελλάδα συνέχισε για πολλά χρόνια μετά την ανεξαρτησία της, τους απελευθερωτικούς πολέμους. Πέθανε στις 13 Αυγούστου 1863 στο Παρίσι. Το έργο αναδημοσιεύεται από την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου / National Gallery.

Σύνολο επισκέψεων 882 , Σήμερα 1