Ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO…

Πολιτισμός

Η Μονή Δαφνίου στο Άλσος Χαϊδαρίου. Ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO…

Στις παρυφές του όρους Αιγάλεω στο άλσος Χαϊδαρίου, σε θέση κομβική, παραπλεύρως της Ιεράς Οδού που από τους αρχαίους χρόνους ενώνει την Αθήνα με την Ελευσίνα, έχει κτιστεί η βυζαντινή Μονή Δαφνίου. Σύμφωνα με τον Παυσανία, στη συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν και το αρχαίο ιερό του Δαφναίου ή Δαφνίου Απόλλωνα.

Από το 1990, η Μονή Δαφνίου περιλαμβάνεται ως σειριακή (ενιαία) εγγραφή μαζί με τη Μονή Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας και τη Νέα Μονή της Χίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στη Μονή διοργανώνεται, για πρώτη φορά Έκθεση με τίτλο: «Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση. Η Μονή Δαφνίου μέσα από τους περιηγητές».

Περιλαμβάνει αυθεντικά φιλελληνικά έργα τέχνης από τη συλλογή του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου, σύγχρονα χαρακτικά σε μονοτυπία που φιλοτεχνήθηκαν από την αρχαιολόγο και ζωγράφο Μαντώ Παπαϊωάννου, καθώς και έργα περιηγητών (γκραβούρες, ελαιογραφίες) με αντικείμενο τη Μονή Δαφνίου και την ευρύτερη περιοχή κατά τον 19ο αι., που αναδεικνύουν τον ιστορικό της ρόλο κατά το 1821 (τα έργα προέρχονται από τη συλλογή Μαρτίνου και από τη συλλογή του αρχιτέκτονα και ερευνητή ιστορικών τεκμηρίων Γιάννη Ιγγλέση).

Δείτε μια παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Δυτικής Αττικής.

Σύνολο επισκέψεων 1,614 , Σήμερα 1