Σπάνιο αριστούργημα για τα μάτια των Ελλήνων…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Το έργο “Αφροδίτη και Έρωτας” είναι του ζωγράφου, Ρέμπραντ φαν Ράιν, και αποτελεί ένα από τα 16 αριστουργήματα της Έκθεσης “Αναζητώντας την αθανασία. Η τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου”, που πραγματοποιείται στην Εθνική Πινακοθήκη μέχρι τις 28 Μαρτίου.

Αντίθετα από την καθολική Ευρώπη με τις μεγάλες κεντρικές εξουσίες, όπου κυριαρχεί το επιδεικτικό και δυναμικό ύφος του Μπαρόκ, στην προτεσταντική Ολλανδία, που κατέκτησε την ανεξαρτησία της στην αρχή του 17ου αιώνα από την ισπανική κυριαρχία, αναπτύσσεται μια αστική μορφή τέχνης με πολλά είδη: ηθογραφία, τοπιογραφία, νεκρή φύση.

Το πορτρέτο, ατομικό ή συλλογικό-συντεχνιακό, αποτελεί προνομιακό είδος με μεγάλη ζήτηση στην ολλανδική κοινωνία και υπηρετήθηκε από πολύ μεγάλους ζωγράφους όπως ο Ρέμπραντ και ο Φρανς Χαλς.  Το έργο του Ρέμπραντ που εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη είναι σπάνιο, γιατί ο επιφανής ζωγράφος έχει ερμηνεύσει ελάχιστα θέματα αντλημένα από τη μυθολογία.

Στον πίνακα αυτό η σύντροφος των ώριμων ημερών του Χέντριγκγε Στόφελς μεταμφιέζεται σε Αφροδίτη και η κόρη τους Κορνέλια σε ερωτιδέα. Οι μορφές, που αναδύονται από ένα σκοτεινό βάθος, αγκαλιάζονται με μεγάλη τρυφερότητα. Είναι πρόδηλο ότι η μυθολογία ήταν απλά το πρόσχημα για τον ζωγράφο για να απαθανατίσει δυο αγαπημένα πρόσωπα.

Η έκθεση καλύπτει περισσότερα από 3. 000 χρόνια ιστορίας, ξεκινά από την πιο βαθιά αρχαιότητα, από τα βασίλεια της Μέσης Ανατολής και την Αίγυπτο, διατρέχει  την ελληνορωμαïκή περίοδο, με τα εμβληματικά πορτραίτα του Ομήρου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του ρωμαίου αυτοκράτορα Τραïανού, για να καταλήξει   στα νεκρικά προσωπεία του Φαγιούμ.  Η επιλογή των έργων συνεχίζεται με την επικράτηση του Χριστιανισμού, όταν  ο ιδεαλισμός επικαλύπτει  την προσωπικότητα του ατόμου, για να μας οδηγήσει τελικά  στην θριαμβευτική ανάδυση του ανθρώπινης μορφής στα χρόνια της Αναγέννησης. Η φωτογραφία του έργου είναι του Σταύρου Ψηρούκη και αναδημοσιεύεται από την Εθνική Πινακοθήκη.

Σύνολο επισκέψεων 1,552 , Σήμερα 5