Η πιο διάσημη γιαγιά που καταδικάστηκε σε ισόβια ως “κατάσκοπος”… Βίντεο

Ελληνικός κινηματογράφος Σαν Σήμερα

Εκλεκτή ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, με πάνω από πενήντα χρόνια υποκριτικής διαδρομής, η Μαρία Φωκά γεννήθηκε σαν σήμερα το 1917 στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς.

Μετά τις σπουδές της στην Δραματική Σχολή του Καρόλου Κουν, συνεργάστηκε με κορυφαίους θιασάρχες και δεν άργησε να κερδίσει τον σεβασμό του καλλιτεχνικού κόσμου αλλά και την αγάπη του κοινού.

Υπήρξε μία από τις διασημότερες γιαγιάδες της ελληνικής τηλεόρασης. Χαρακτηριστικοί ήταν οι ρόλοι της στις σειρές Εκμέκ παγωτό και Ντόλτσε βίτα. Στο τελευταίο δε, σημείωσε τεράστια επιτυχία ερμηνεύοντας τον ρόλο της Όλγας Μαρκάτου.

Στη δεκαετία του 1950 απείχε από το σανίδι, σχεδόν για 8 χρόνια, εξαιτίας της καταδίκης της ως κατασκόπου, στην δίκη του Νίκου Μπελογιάννη. Είχε καταδικαστεί σε ισόβια με ψήφους 3-2, αλλά αργότερα μετατράπηκε σε κάθειρξη 10 ετών με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Μαρία Φωκά

Πέθανε στο Λονδίνο στις 15 Ιουνίου του 2001, ύστερα από μακροχρόνια καρδιακά προβλήματα και κηδεύτηκε στο Πόρτσμουθ.

Σήμερα την θυμόμαστε μέσα από τις ερμηνείες της στις κωμωδίες «Γοργόνες και Μάγκες», «Ο Μικές Παντρεύεται», «Ένας Ιππότης για την Βασούλα» και «Δικτάτωρ Καλεί Θανάση».

Δείτε το ααφιέρωμα της Finos Film

Σύνολο επισκέψεων 8,837 , Σήμερα 1