Ξεκίνησε να πωλείται ως… φάρμακο και σήμερα κάνει και για… ξεβούλωμα των υδραυλικών

Κόσμος Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 8 Μαΐου του 1886, εφευρέθηκε η Coca Cola από τον Τζον Στιθ Πέμπερτον, αρχικά προοριζόμενη ως φάρμακο…

Ο Πέμπερτον ξεκίνησε να ψάχνει στα λιμάνια της Σαβάννα της πολιτείας Τζόρτζια, αναζητώντας το ιδανικό μείγμα φρέσκων συστατικών και μπαχαρικών από όλο τον κόσμο. Τελικά, τον Μάιο του 1886 δημιούργησε στο εργαστήριό του την Coca-Cola.

Όταν το πείραμα ολοκληρώθηκε, το πήγε στο φαρμακείο του Τζέικομπς, που βρισκόταν λίγο παρακάτω. Εκεί πρόσθεσαν στο μείγμα ανθρακούχο νερό και το έδωσαν στους πελάτες να το δοκιμάσουν. Όλοι συμφώνησαν ότι αυτό το νέο αναψυκτικό, το οποίο στην αρχική μορφή του και ως το 1903 περιείχε και ποσότητα κοκαΐνης, ήταν κάτι το ξεχωριστό. Έτσι, το φαρμακείο του Τζέικομπς άρχισε να το πουλά προς πέντε σεντς το ποτήρι.

Ο λογιστής του Πέμπερτον, Φρανκ Ρόμπινσον, έδωσε στο μείγμα το όνομα Coca-Cola και το έγραψε με τον χαρακτηριστικό γραφικό του χαρακτήρα. Αυτός είναι ο λογότυπος που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Κατά το πρώτο έτος, η εταιρία πουλούσε 9 ποτήρια Coca Cola την ημέρα. Έναν αιώνα αργότερα, είχαν παραχθεί πάνω από 10 δισεκατομμύρια γαλόνια σιρόπι. Υπολογίζεται ότι κάθε 24 ώρες 1,6 δισεκατομμύρια προϊόντα τύπου Cola καταναλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Coca-Cola έχει δεχθεί σοβαρές κριτικές για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία…

Το γεγονός ότι η Coca Cola είναι χρήσιμη για τον καθαρισμό των κινητήρων των οχημάτων ή για το ξεβούλωμα των υδραυλικών, δίνει ένα στοιχείο όσον αφορά τον τύπο των συστατικών που περιέχει.

Έρευνες επιστημόνων έχουν δείξει ότι σε περίπου 15-20 λεπτά, από τις πρώτες γουλιές, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εκτοξεύονται σε απίστευτα επίπεδα, προκαλώντας ισχυρή αντίδραση ινσουλίνης. Αυτό σημαίνει ότι το ήπαρ ανταποκρίνεται άμεσα, προσπαθώντας να σας «σώσει» από αυτά τα υπερβολικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μετατρέποντάς το σε λιπαρά οξέα και τριγλυκερίδια, ειδικά όταν το σάκχαρο αυτό προέρχεται από σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Μετά από 30 λεπτά, το σώμα αρχίζει να απορροφά όλη την καφεΐνη που βρίσκεται στο αναψυκτικό. Οι κόρες των ματιών σας διαστέλλονται, ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται, αισθάνεστε προσωρινά σε εγρήγορση, καθώς αυξάνεται η αρτηριακή σας πίεση και το ήπαρ σας ανταποκρινόμενο στην καφεΐνη, αντλεί ακόμη περισσότερη ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος. Αποτέλεσμα, η ινσουλίνη μεταφέρει άμεσα το γλυκογόνο στις λιποαποθήκες, εξίσου άμεσα πέφτει το σάκχαρο του αίματος κάτω από το αρχικό επίπεδο.

Μια ώρα μετά, εξασθενεί η δράση της καφεΐνης και της ζάχαρης και αρχίζετε… την κάτω βόλτα, το λεγόμενο sugar crash ή απλά υπογλυκαιμία. Η τεράστια ποσότητα ζάχαρης και η δράση της ινσουλίνης σας αφήνουν πεινασμένους, κουρασμένους, ευερέθιστους και υποτονικούς.