Από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του νησιού. Δείτε το βίντεο

Πολιτισμός

Εντός του Κάστρου της Χίου, στη βορειοδυτική πλευρά του επιθαλάσσιου τοίχους, βρίσκεται το συγκρότημα των Οθωμανικών Λουτρών, τα λεγόμενα χαμάμ. Μετά από την ανάπλασή τους, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία το καλοκαίρι του 2012, αποτελούν ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Χίου.

Ο επισκέπτης των λουτρών περνά, μέσω ενός στενού χώρου  που θερμαινόταν μέτρια για να συνηθίζει το σώμα στη ζέστη, στη μεγάλη αίθουσα με τον κεντρικό θόλο, που ήταν στολισμένη με γείσα και άλλα διακοσμητικά στοιχεία, που της απέδιδαν την απαιτούμενη αίγλη της εποχής. Αυτή ήταν η κεντρική αίθουσα, εφοδιασμένη με μαρμάρινους πάγκους, όπου γινόταν η ζεστή λούση. Στο θόλο υπήρχαν ειδικές τρύπες με γυαλί, απ’ όπου εισχωρούσε το φως, κάτι το οποίο υπάρχει ακόμη και σήμερα και φωτίζει υπέροχα το χώρο.

Υπάρχουν δύο μικρότεροι χώροι που παλαιότερα ήταν θερμοί και χρησίμευαν για δευτερεύουσες υπηρεσίες. Σήμερα εκεί μπορείτε να δείτε ένα δείγμα από το πώς ήταν φτιαγμένα τα θεμέλια του λουτρού,  προκειμένου να γίνεται η κυκλοφορία του ατμού και του θερμού αέρα κάτω από αυτά.

Βίντεο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου.