Πανελλήνια αναγνώριση σε ένα δραματικό δρώμενο που εντυπωσιάζει… Βίντεο

Πολιτισμός

Το Υπουργείο Πολιτισμού ενέγραψε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας τους “Μάηδες” της Μακρινίτσας Πηλίου.

Πρόκειται για επιτελεστικό δρώμενο, χαρακτηριστικό των παραδοσιακών κοινοτήτων του αγροτικού χώρου, που αναβίωσε με πρωτοβουλία της ίδιας της κοινότητας, λόγω της σημασίας του για τη συλλογική μνήμη και ταυτότητα της Μακρινίτσας.

Βγαλμένο μέσα από τη μακραίωνη παράδοση του πηλιορείτικου λαού, διατηρείται ζωντανό ως τις μέρες μας εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες που συρρέουν κάθε χρόνο εκεί για να το ζήσουν.

Οι Μάηδες της Μακρινίτσας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής  Κληρονομιάς - Γεγονότα

Νέοι άνδρες μεταμφιεσμένοι συνοδεύουν τον Μάη, έναν άνδρα στολισμένον με λουλούδια, κισσούς,τριαντάφυλλα ,δάφνες και αγριολούλουδα της άνοιξης. Εκτός από αυτά ο “Μάης” φοράει στο κεφάλι ανθοστόλιστο στεφάνι, και στο χέρι κρατάει το μαγιόξυλο, σύμβολο αναγέννησης της φύσης. Η πομπή διασχίζει τους δρόμους της Μακρινίτσας. Ένα νέο κορίτσι που ακολουθεί το μπουλούκι πέφτει θύμα άσεμνου πειράγματος από κάποιον μεταμφιεσμένον. Αμέσως, ένας οπλισμένος φουστανελάς πυροβολεί και τον “σκοτώνει”.

Το μπουλούκι που συνοδεύει τον “Μάη” αφήνει πάνω στον “νεκρό” ένα λουλούδι. Στη συνέχεια, γύρω από το “πτώμα” του, αρχίζουν να χορεύουν. Εν μέσω του ζωηρού χορού ο “νεκρός”…ανασταίνεται και με εντυπωσιακή ζωντάνια συμμετέχει κι αυτός στο χορό. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η πλοκή του δρώμενου.

Το έθιμο, σύμφωνα με την παράδοση του πηλιορείτικου λαού, γιορταζόταν παλιά για οκτώ μέρες. Οι Μάηδες, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κατέβαιναν από τη Μακρινίτσα με τους ζουρνάδες και τα νταούλια στις 2 Μαΐου στις Σταγιάτες και συνέχιζαν στα άλλα χωριά του Πηλίου για να στήσουν και εκεί στις πλατείες το πανηγύρι τους. Στις 8 Μαΐου έπρεπε να επιστρέψουν στη Μακρινίτσα, στην πλατεία της Κακονάς για το πανηγύρι του Αη-Γιάννη.