Σύντομα για τα μάτια όλου του κόσμου ένα μοναδικό και παγκοσμίου φήμης ψηφιδωτό στην Σπάρτη

Πολιτισμός

Η σημερινή 71η επέτειος της Ημέρας της Ευρώπης συμπίπτει με την συμπλήρωση 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η ελληνική μυθολογία θέλει τον Δία να ερωτεύεται παράφορα την πανέμορφη Ευρώπη, την κόρη του βασιλιά Αγήνορα και αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας. Μεταμορφωμένος σε ταύρο την παρακολουθεί στην ακρογυαλιά, καθώς παίζει με τις φίλες της, την αρπάζει και τη μεταφέρει στη ράχη του, στην Κρήτη. Αυτός ο μύθος απεικονίζεται στο ψηφιδωτό της “Οικίας της Ευρώπης”, το οποίο σύντομα αποδίδεται στους Έλληνες, στους Ευρωπαίους, στους πολίτες του κόσμου, καθώς ολοκληρώνεται το έργο «Προστασία, ανάδειξη και απόδοση της Οικίας των Ψηφιδωτών στο Δήμο Σπάρτης».

Το ψηφιδωτό δάπεδο της «Αρπαγής της Ευρώπης», διαστάσεων 2,05 Χ 1,98μ., χρονολογείται περί το 300 μ.Χ. Ανακαλύφθηκε το 1872, στη νεοϊδρυθείσα πόλη της Σπάρτης, στον κήπο της οικίας Φουστάνου. Σπάνια απεικόνιση του αρχαίου μύθου, καθώς και ιδιαίτερο εικονογραφικό σχήμα, όπου το ιμάτιο που καλύπτει το σὠμα της Ευρώπης συγκρατούν φτερωτοί ερωτιδείς. Είναι ένα έργο μοναδικό πλούσιο στη σύνθεση και στους χρωματισμούς.

Η αρπαγή της Ευρώπης ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες γλύπτες και ζωγράφους, καθώς και τους αδελφούς Νίκο και Παντελή Σωτηριάδη, οι οποίοι το 2005 δημιούργησαν το γλυπτό που είναι τοποθετημένο στην είσοδο του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Το συγκεκριμένο ψηφιδωτό εικονίζεται και στην ελληνική έκδοση του κέρματος των 2 ευρώ.

Το ψηφιδωτό, ένα από τα σπουδαιότερα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει να επιδείξει η Σπάρτη, παραμένει για δεκαετίες σε αποθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης,  χωρίς να είναι επισκέψιμο για το ευρύ κοινό. Αντίγραφό του έχει τοποθετηθεί στο δάπεδο της κεντρικής πλατείας της Σπάρτης.

Διαδώστε το Εδώ ζεις