“Αμαρτίες” γονέων… επηρεάζουν τα παιδιά και στο κάπνισμα. Νέα μελέτη

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΣΧΕΣΕΙΣ Υγεία

Νέα μεγάλη ιρλανδική έρευνα καταδεικνύει ότι οι έφηβοι των οποίων οι γονείς καπνίζουν, έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να δοκιμάσουν ηλεκτρονικό τσιγάρο και να γίνουν ατμιστές.

Η μελέτη – που αναδεικνύει τον κίνδυνο εθισμού στη νικοτίνη δια της “πλαγίας οδού” του ηλεκτρονικού τσιγάρου – δείχνει επίσης το ποσοστό των νέων που δοκιμάζουν άτμισμα, έχει διαχρονικά αυξηθεί σημαντικά, από 23% σε 39%. Τα αγόρια εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών σε σχέση με τα κορίτσια, αλλά στα τελευταία η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνεται πλέον με πιο γρήγορο ρυθμό.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών TobaccoFree Research Institute Ireland (TFRI) στο Δουβλίνο, ανέλυσαν στοιχεία για 6.216 εφήβους 17-18 ετών, μαζί με στοιχεία για το κατά πόσο οι γονείς σου ήσαν καπνιστές ή ατμιστές. Διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι που είχαν γονείς καπνιστές όσο μεγάλωναν, είχαν 55% μεγαλύτερη πιθανότητα να δοκιμάσουν ηλεκτρονικό τσιγάρο και 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να δοκιμάσουν παραδοσιακό τσιγάρο.

Οι βασικοί λόγοι που οι έφηβοι δοκιμάζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι η περιέργεια (66%) και το ότι έχουν φίλους ατμιστές (29%). Μόνο το 3% ατμίζουν για να κόψουν το κάπνισμα. Το ποσοστό όσων ποτέ πριν δεν είχαν καπνίσει, όταν για πρώτη φορά δοκίμασαν ηλεκτρονικό τσιγάρο, εμφάνισε μεγάλη αύξηση από 32% το 2015 σε 68% το 2019.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, “αυτά τα ευρήματα είναι ανησυχητικά όχι μόνο για τους εφήβους αλλά και για τις οικογένειές τους. Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι έφηβοι επηρεάζονται επίσης από τους καπνιστές γονείς τους για να αρχίσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και να εθιστούν στη νικοτίνη. Γνωρίζουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι αβλαβή. Οι επιπτώσεις στον εθισμό στη νικοτίνη είναι επιβεβαιωμένες και ανακαλύπτουμε πλέον ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να επιφέρουν βλάβες στους πνεύμονες, στα αιμοφόρα αγγεία και στον εγκέφαλο”.

Σύνολο επισκέψεων 4,557 , Σήμερα 3