Αστυπάλαια. Η “πράσινη” ανάπτυξη περνά μέσα από το μαύρο του καυσαερίου του λεωφορείου της γραμμής…

Ο τόπος μας

Ήταν 2 Ιουνίου 2021 όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Αστυπάλαια για να ανακοινώσει ότι το νησί θα γίνει η δοκιμαστική βάση για την πράσινη μετάβαση. “Ενεργειακή αυτονομία, απολύτως τροφοδοτούμενη από τη φύση. Αυτό το όμορφο νησί αποτελεί κεντρικό πυλώνα αυτής της μετάβασης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Όμως, για να φτάσει η πανέμορφη Αστυπάλαια στην πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνουν πολλά στην πράξη και όχι στα λόγια. Γιατί μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη με λεωφορείο ηλικίας τουλάχιστον 50 ετών, που από το καυσαέριο μετατρέπει το νησί σε… γκρίζο τοπίο, δεν γίνεται.

Στις φωτογραφίες που βλέπετε είναι το λεωφορείο της γραμμής και αυτή είναι, δυστυχώς η εικόνα που έβλεπαν καθημερινά οι εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι τουρίστες, κατά τη μετάβασή τους στις εντυπωσιακά καθαρότατες παραλίες του νησιού. Τα καθίσματα είναι φθαρμένα και η οροφή του λεωφορείου γεμάτη τρύπες  που αν ήταν χειμώνας σίγουρα θα πλημμύριζε…

Και αυτό το λεωφορείο ήταν αυτό το καλοκαίρι το δεύτερο που μπήκε στη γραμμή, γιατί το προηγούμενο ήταν τόσο γερασμένο που αγκομαχούσε να ανέβει τις ανηφόρες και τελικά… κατέληξε. Αλλά και ένα ακόμη λεωφορείο που δανείστηκε ο Δήμος για να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες τουρίστες σύντομα χάλασε και αποσύρθηκε. Επομένως, ευτυχώς που υπήρχε και το 50 ετών λεωφορείο της φωτογραφίας και η μετάβαση στις παραλίες δεν έγινε… περιπατητική.

Επιπλέον το νησί δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές για να δεχθεί πέρα από έναν αριθμό τουριστών. Οι δρόμοι πολύ στενοί, αν και διπλής κατεύθυνσης, όπου παρακαλάς να μην βρεθεί όχημα στην άλλη πλευρά του δρόμου γιατί η ταλαιπωρία καταγράφεται μεγάλη… Εικόνες που συνέβησαν πάρα πολλές φορές αυτό το καλοκαίρι καθώς το νησί δεν άντεξε όλους όσους επέλεξαν να το επισκεφθούν. Παράλληλα το νησί δεν είναι αναπτυγμένο και οι δρόμοι είναι “κακοτράχαλοι” και καθιστούν αδύνατη με όχημα τη μετάβασή σου. Ουσιαστικά υπάρχουν πανέμορφα τοπία σχεδόν αποκλεισμένα…

Πάντως, τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα της VW είναι ήδη στο νησί και έχουν ήδη εγκατασταθεί σταθμοί φόρτισης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του «πράσινου» προγράμματος που υλοποιείται με την Volkswagen στο νησί. Ωστόσο, οι εκατοντάδες οδηγοί που κατέκλυσαν το νησί με τα οχήματά τους και ταλαιπωρούνταν καθημερινά να βρουν χώρο παρκαρίσματος έλεγαν ότι μόνο τα ηλεκτρικά οχήματα της VW είχαν σταθερό χώρο πάρκινγκ στους σταθμούς φόρτισης.

Σήμερα, πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάπτυξη της δράσης e-astypalea, με στόχο τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών στο νησί. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 9 εκατομμύρια ευρώ.

ev

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της αγοράς ηλεκτρικού οχήματος, δίκυκλων, τρίκυκλων και ποδηλάτων με παράλληλη δυνατότητα απόσυρσης και εγκατάστασης έξυπνου φορτιστή. Αποδέκτες της δράσης είναι οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις με έδρα την Αστυπάλαια.

Με βάση την κοινή υπουργική απόφαση που συνυπογράφουν τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Μεταφορών και Υποδομών η κατανομή των πόρων θα γίνει ως εξής:  για το  2021 με απορρόφηση 1.000.000 ευρώ, για το 2022 και 2023 από 3.000.000 και για το 2024 με 2.000.000 ευρώ.

mits_police_port

 2,791 Σύνολο επισκέψεων,  5 Σήμερα είδαν