Αστρονομικός ο αριθμός των άστρων στο Γαλαξία μας… Πόσα χρόνια θα θέλαμε για να τα μετρήσουμε…

Περιβάλλον

Είναι μάλλον υπερβολή, αλλά σ’ όλους μας φαίνεται ότι το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος της χώρας μας είναι ο νυχτερινός της ουρανός! Κι όμως, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ο αριθμός των άστρων που μπορούμε να διακρίνουμε εκεί πάνω με γυμνό μάτι δεν είναι και τόσο μεγάλος.

Από μια σύγχρονη μεγαλούπολη, με τα φώτα που καλύπτουν τα περισσότερα αμυδρά άστρα, δεν μπορούμε να διακρίνουμε παρά 100 μόνον άστρα, ενώ από την εξοχή, και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες παρατήρησης, τα άστρα που μπορούμε να διακρίνουμε μια δεδομένη στιγμή δεν υπερβαίνουν τις 3.000. Παρ’ όλα αυτά τα σύγχρονα όργανα που διαθέτουμε μας έχουν αποκαλύψει ότι τα άστρα που υπάρχουν εκεί έξω είναι πολύ περισσότερα.

Οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα ανεβάζουν τον αριθμό των άστρων του Γαλαξία μας, μέσα στον οποίο βρίσκεται ο Ήλιος και οι πλανήτες του, στον πραγματικά αστρονομικό αριθμό των 200 περίπου δισεκατομμυρίων άστρων. Αν δηλαδή θέλατε να μετρήσετε ένα προς ένα όλα τα άστρα του Γαλαξία μας χωρίς να κάνετε τίποτε άλλο, χωρίς να τρώτε, να κοιμάστε ή να δουλεύετε, 24 ώρες το 24τράωρο, τότε για να τα μετρήσετε όλα θα χρειαζόσασταν 6.338 περίπου χρόνια!

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Γαλαξίας μας είναι παρά ένας μόνον από τα 100 έως 2.000 περίπου δισεκατομμύρια άλλους γαλαξίες που υπάρχουν στο ορατό μας Σύμπαν. Πράγμα που σημαίνει ότι στο ορατό μας Σύμπαν πρέπει να υπάρχουν περίπου 20.000 δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων άστρα.

Δείτε πότε άναψαν για πρώτη φορά τα άστρα στον ουρανό | New Life Ειδήσεις

Κι όμως ένας νέος υπολογισμός πριν από μερικά χρόνια ανέβασε τον αριθμό των άστρων στο ορατό μας Σύμπαν είναι υπερτριπλάσια του αριθμού που βγάλαμε πιο πάνω. Η νέα αυτή εκτίμηση του αριθμού των άστρων στο Σύμπαν έγινε με βάση τις μετρήσεις του αριθμού των γαλαξιών που έκανε μια πολυεθνική ομάδα αστρονόμων και υπολογίζεται ότι είναι δέκα φορές πιο ακριβής από όλους τους προηγούμενους υπολογισμούς.

Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτόν τον νέο υπολογισμό στο Σύμπαν πρέπει να υπάρχουν σήμερα 70.000 δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων άστρα, που ψηφιακά γράφεται με τον αριθμό 7 ακολουθούμενο από 22 μηδενικά, ενώ για να τα μετρήσουμε όλα θα χρειαζόμασταν 1.585 τρισεκατομμύρια χρόνια! Άλλοι πάλι υπολογισμοί αναφέρουν ότι στο ορατό Σύμπαν υπάρχουν 10 τρισεκατομμύρια γαλαξίες οπότε και ο αριθμός των άστρων είναι ακόμη πιο μεγάλος.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα άστρα στο Σύμπαν είναι όντως ένας πραγματικά αστρονομικός αριθμός. Το άρθρο είναι του του Διονύση Π. Σιμόπουλου, Επίτιμου Διευθυντή Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, Ιδρύματος Ευγενίδου.