“Ξυστά” από τη Γη θα περάσει αστεροειδής με ταχύτητα 28.000 χιλιομέτρων την ώρα…

Κόσμος

Ένας αστεροειδής θα πλησιάσει αύριο τον πλανήτη μας σε απόσταση 27.000 έως 28.00 χιλιομέτρων, πολύ πιο κοντά από ό,τι είναι το φεγγάρι. Οι επιστήμονες του Κέντρου Μελετών Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (CNEOS) του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA ανέφεραν ότι θα περάσει “ασυνήθιστα κοντά” από τη Γη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι “δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει στη Γη”.

Ο αστεροειδής αυτός, ο οποίος ανακαλύφθηκε μόλις στις 18 Σεπτεμβρίου από αστεροσκοπείο της Αριζόνα, θα περάσει σε απόσταση περίπου όσο δύο φορές η Γη, ακόμη πιο κοντά από ό,τι κινούνται πολλοί μετεωρολογικοί και άλλοι γεωστατικοί δορυφόροι.

NASA: Μικρός αστεροειδής θα περάσει ασυνήθιστα κοντά από τη Γη – HANIA.news

Η κοντινότερη προσέγγιση του στη Γη, πιθανότατα, θα είναι πάνω από την Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία, με ταχύτητα περίπου 28.000 χιλιομέτρων την ώρα. Αυτό θα συμβεί αύριο στις 14:00 ώρα Ελλάδας και θα έχει επιπτώσεις για τον αστεροειδή, καθώς η βαρύτητα του πλανήτη μας θα μεταβάλει την τροχιά του. Δεν αναμένεται να πλησιάσει ξανά τη Γη πριν τον Ιούνιο του 2029, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του JPL.

Ο αστεροειδής – ο οποίος ολοκληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 372 μέρες (το «έτος» του είναι λίγες ημέρες μεγαλύτερο από το γήινο)- θα γίνει φωτεινότερος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσο πλησιάζει τη Γη, αλλά δεν θα είναι ποτέ ορατός με γυμνό μάτι. Θα χρειάζεται έστω ένα μικρό τηλεσκόπιο διαμέτρου έξι έως οκτώ ίντσες για την παρατήρησή του και ο αστεροειδής, ο οποίος κινείται προς τον αστερισμό των Ιχθύων, θα φαίνεται σαν ένα πολύ αργά κινούμενο άστρο.

Σύνολο επισκέψεων 1,415 , Σήμερα 1