Η αρχαία πόλη κάτω από την Ιονία οδό… Γνωρίστε την πολιτιστική κληρονομιά μας

Πολιτισμός

Η πόλη και το νεκροταφείο της αρχαίας Αλίκυρνας

Στο πλαίσιο κατασκευής της Ιόνιας οδού, αναδύθηκε η κάτω πόλη της Αλίκυρνας. Τα κτερίσματα του νεκροταφείου της αρχαίας Αλίκυρνας είναι μερικά από τα εκθέματα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, που πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του το 2021.

Η θέση της ακρόπολης της Αλίκυρνας ήταν γνωστή και εντοπίζεται στον λόφο «Χίλια Σπίτια», κοντά στο σημερινό  οικισμό του Αγίου Θωμά Μεσολογγίου, όπου είναι ορατά τα ερείπια μικρού οχυρωματικού περιβόλου και θεμέλια κτηρίων. Αν και κατοικείται ήδη από τα γεωμετρικά χρόνια (8ος αι. π.Χ.), τη μεγαλύτερη άνθηση γνωρίζει στην ελληνιστική εποχή.

Σε συνολική έκταση 30 στρεμμάτων ήλθαν στο φως εκτεταμένα οικιστικά κατάλοιπα της Αλίκυρνας, η οποία ήταν οργανωμένη με κανονικό ρυμοτομικό σχέδιο, ακολουθώντας το ιπποδάμειο σύστημα. Αποκαλύφθηκαν 28 κτηριακά συγκροτήματα, κυρίως βιοτεχνικής – εργαστηριακής χρήσης, που αναπτύσσονται εκατέρωθεν μεγάλης ορθογώνιας πλατείας και από τα οποία προήλθαν πολυάριθμες πήλινες μήτρες.

Το πλέον εντυπωσιακό κτήριο όμως είναι το δημόσιο λουτρό με κυκλική αίθουσα και δεκαέξι πήλινους ατομικούς λουτήρες σε ακτινωτή διάταξη. Το βοτσαλωτό δάπεδό της, στο οποίο απεικονίζονται δελφίνια, ψάρια και πλούσια φυτική διακόσμηση που περιβάλλεται από περιθέουσα σπείρα, αποτελεί μοναδικό για την ευρύτερη περιοχή εύρημα, αποκαλύπτοντας παράλληλα το εκλεπτυσμένο γούστο και την αγάπη για την πολυτέλεια των Αλικυρναίων.

Επίσης σε μήκος ενός περίπου χιλιομέτρου και πάνω στην πορεία του αρχαίου οδικού άξονα, αποκαλύφθηκαν 550 τάφοι, που απέδωσαν πλουσιότατο κτερισματικό υλικό (πληθώρα αγγείων, ειδώλια, εντυπωσιακά εξαρτήματα ενδυμασίας και καλλωπισμού, πολύτιμα κοσμήματα, νομίσματα, εργαλεία, όπλα κ.ά.). Ξεχωρίζει εντυπωσιακό παρόδιο ταφικό μνημείο του σπουδαίου Αιτωλού στρατηγού Χαρίξενου, που έχει τη μορφή ψηλού βάθρου με στέψη και επίστεψη, στην κορυφή του οποίου ήταν τοποθετημένοι τρεις δωρικοί κίονες και τουλάχιστον μία επιτύμβια στήλη, πλαισιωμένα από περιμετρικό στηθαίο. Οι φωτογραφίες αναδημοσιεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού.