Η Αμφίπολη είναι εδώ…. Εντυπωσιάζουν οι νέοι αρχαιολογικοί θησαυροί που ανακαλύπτονται

Πολιτισμός

Οι ανασκαφικές εργασίες στην Αμφίπολη συνεχίζουν να αποκαλύπτουν αρχαιολογικούς θησαυρούς.  Στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι η διερεύνηση της προχριστιανικής Αμφίπολης στην ακρόπολη, εκεί όπου βρισκόταν το κέντρο της πόλης από την ίδρυσή της, το 437 π.Χ.

Κατά τις ανασκαφικές έρευνες του αρχαίου κτιριακού συγκροτήματος, μεγάλο τμήμα του οποίου βρίσκεται κάτω από την πρωτοβυζαντινή Βασιλική Γ΄, αποκαλύφθηκε κορμός μαρμάρινου αγάλματος θωρακοφόρου, ελαφρώς μεγαλύτερου του φυσικού.

Ο κορμός είναι σχεδόν πανομοιότυπος με έναν άλλο που βρέθηκε παλαιότερα εντοιχισμένος στον βυζαντινό πύργο του Μαρμαρίου στην Αμφίπολη, με κοινή ανάγλυφη διακόσμηση, η οποία ταυτίζει τη μορφή με τον αυτοκράτορα Αύγουστο.

Σε αυτή τη φάση η ανασκαφή επικεντρώθηκε στην αποκάλυψη του ρωμαϊκού κτηρίου με τοίχους από αδρούς λίθους, οπτόπλινθους και ισχυρό ασβεστοκονίαμα, το οποίο βρίσκεται δυτικά του νάρθηκα της παρακείμενης πρωτοβυζαντινής Βασιλικής Γ΄.

Το κτήριο σταμάτησε να χρησιμοποιείται πιθανότατα στα πρωτοβυζαντινά χρόνια, όταν αγωγός για την απορροή των υδάτων από τον νάρθηκα της παρακείμενης Βασιλικής κατέστρεψε τμήμα του. Η ανασκαφή του κτηρίου, ο χαρακτήρας του οποίου, δημόσιος ή ιδιωτικός, δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί, θα συνεχιστεί και την επόμενη ανασκαφική περίοδο. Η ανασκαφή στην Αμφίπολη πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και του Πανεπιστήμιο Πατρών University of Patras.

Σύνολο επισκέψεων 1,648 , Σήμερα 1