Από τις ωραιότερες αιγαιακές τοιχογραφίες…

Πολιτισμός

Η Φυλακωπή βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Μήλου και ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις του προϊστορικού Αιγαίου. Σώζει λείψανα ζωής από δύο χιλιετίες περίπου (3300-1100 π.Χ.). Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα του αρχαιολογικού χώρου είναι το επιβλητικό κυκλώπειο τείχος του οικισμού, κατασκευασμένο από ηφαιστειογενείς πέτρες, καθώς και το μυκηναϊκό ιερό και μέγαρο.

Τμήματα τοιχογραφίας από ζωφόρο με παράσταση θαλασσινού τοπίου με χελιδονόψαρα που ανακαλύφθηκε στη Φυλακωπή Μήλου, (1600-1500 π.Χ.), φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η τοιχογραφία κοσμούσε τον τοίχο δωματίου σε συγκρότημα με θρησκευτικό χαρακτήρα.

Το γαλάζιο, το κόκκινο και το μαύρο χρώμα (στο περίγραμμα) χρησιμοποιήθηκαν στη δημιουργία μιας από τις ωραιότερες αιγαιακές τοιχογραφίες με σαφείς επιρροές από τη Μινωική Κρήτη.

Η περίφημη τοιχογραφία της Φυλακωπής Μήλου με τα χελιδονόψαρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της Υστεροκυκλαδικής Περιόδου και εκτίθεται μαζί με τα υπόλοιπα μοναδικά ευρήματα από όλες τις περιόδους του Κυκλαδικού πολιτισμού στο Ισόγειο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Διαδώστε το Εδώ ζεις