Το νησάκι που λεγόταν Αλόννησος, αλλά σήμερα δεν είναι η Αλόννησος…

Ο τόπος μας

Είναι το πιο απομονωμένο νησί του Αρχιπελάγους… Ο λόγος για τον Άγιο Ευστράτιος ή Άη Στράτη, το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου με τους 270 κατοίκους.

Εκείνο που ίσως δεν ξέρουν οι πολλοί, είναι ότι ο νησί στην αρχαιότητα ονομαζόταν “Αλόννησος”, από τις λέξεις ἅλς και νήσος (θάλασσα και νησί). Ο Παυσανίας την καταγράφει με το όνομα “Νέα” διότι θεωρούνταν πως αναδύθηκε από την θάλασσα την εποχή που καταποντίστηκε η Ομηρική νήσος Χρυσή, η οποία κατά πάσα πιθανότητα βρισκόταν κοντά στο ακρωτήριο Μέθωνες, στο βορειοανατολικό τμήμα της Λήμνου.

Η ονομασία Άγιος Ευστράτιος καθιερώθηκε διότι κατά την βυζαντινή εποχή ο Όσιος Ευστράτιος ο Θαυματουργός, από την Βιτζιανή της Βιθυνίας (αρχαία Ταρσό), ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αυγάρων ή Αγαύρων, του μεγαλύτερου μοναστηριού του Ολύμπου Βιθυνίας, κατά την εποχή της Εικονομαχίας αναγκάστηκε να αποβιβαστεί σ’ αυτό το νησί λόγω θαλασσοταραχής, καθ’ οδόν προς τον τόπο της εξορίας του, καθώς ήταν αντίθετος προς την εικονομαχική πολιτική του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Λέοντα Ε΄.

Ο τάφος του λέγεται πως βρίσκεται στο νησί, που για το λόγο αυτό πήρε τιμητικά το όνομά του, άγνωστο πότε ακριβώς, ενώ μεγάλα τμήματα γης στον Άη Στράτη ανήκουν σε Αγιορείτικα μοναστήρια και κυρίως στη Μονή Μεγίστης Λαύρας, όπου φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Ευστρατίου. Λείψανά του δεν αναφέρεται να υπάρχουν κάπου. Αν όντως, ο τάφος του βρισκόταν εκεί, ίσως κάποια μέρα αποκαλυφθούν.

Αντίθετα η σημερινή Αλόννησος πήρε το όνομά της επί Όθωνος, το 1838, με πρόταση του τότε Υπουργείου Εσωτερικών σε αντικατάσταση του προηγουμένου ονόματος του νησιού ως Λιαδρόμια ή Ηλιοδρόμια, όπως αναφέρεται στη Διοικητική διαίρεση της Ελλάδας του 1828. Από μετέπειτα έρευνα αυτό διαπιστώθηκε ως λάθος, δεδομένου ότι κατά την αρχαιότητα άλλο νησί ονομαζόταν Αλόννησος. Παρά ταύτα αυτό δεν άλλαξε και το όνομα παραμένει ως έχει για τη συγκεκριμένη νήσο.