Παγκόσμια διαφήμιση του αρχαιότερου επισκέψιμου ναυαγίου στον κόσμο από το National Geographic

Ο τόπος μας

Ένα εγκωμιαστικό αφιέρωμα για το υποβρύχιο Μουσείο Αλοννήσου «ταξιδεύει» σε έξι χώρες όπου κυκλοφορεί το National Geographic, Αμερική, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία και Βραζιλία. Σε μια σύντομη αναδρομή για το Μουσείο, τονίζεται ότι ένας ντόπιος υπερδραστήριος ψαράς ήταν ο πρώτος που εντόπισε, το 1985, το αρχαίο ναυάγιο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, εκτιμάται πως ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο, πιθανόν αθηναϊκό, βυθίστηκε εκεί γύρω στο 425 π.Χ. και ήταν φορτωμένο με 3.000 – 4.000 αμφορείς οίνου από τη Μένδη της Χαλκιδικής και την Πεπάρηθο, δύο από τις σπουδαιότερες κρασοπαραγωγικές πόλεις – κράτη του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Μάλιστα, ένα στοιχείο που καθιστά το μνημείο μοναδικό είναι πως το ναυάγιο αποτελεί κομμάτι του μεγαλύτερου φυσικού θαλάσσιου πάρκου της Ευρώπης, δηλαδή του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου και Β. Σποράδων. Επιπλέον, αναφέρεται και η προσθήκη του κέντρου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού στη Χώρα Αλοννήσου που επιτρέπει σε όλους να περιηγηθούν στο μυστηριώδες ναυάγιο με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.

Συνοπτικά, το βυθισμένο πλοίο είχε μήκος περίπου 30 μ.. πλάτος 10 μ. και επιφανειακά μετρήθηκαν εμπορικοί αμφορείς οίνου. Τα ευρήματα αυτά ανήκαν σε σκεύη συμποσίου και διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, σχεδόν όπως πριν από 2.500 χρόνια. Η θαυμάσια τεχνική και το στιλπνό μαύρο χρώμα τους φανέρωνε την αθηναϊκή τους ταυτότητα.

Σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα υποβρύχιο Μουσείο της Ελλάδας, αποτελώντας ένα πραγματικό σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τις Σποράδες, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Είναι το αρχαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο.

Στόχος της δημοτικής αρχής του νησιού είναι η Αλόννησος να αναδειχθεί σε πρότυπο καταδυτικό προορισμό όλης της Ελλάδας. Παράλληλα, μέσα από διάφορες συνεργασίες  επιχειρούν να αναδείξουν, σε παγκόσμια κλίμακα, τον μοναδικό φυσικό και υποβρύχιο πλούτο του νησιού.

Σημειώνεται πως η διαμόρφωση επισκέψιμου χώρου στο ναυάγιο της Περιστέρας Αλοννήσου είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου Αλοννήσου. Φωτογραφίες από ομάδα ελεύθερης κατάδυσης «on a single breath».

Σύνολο επισκέψεων 419 , Σήμερα 1