Σε αυτή την βραχονησίδα αφήνουν την τελευταία τους “πνοή” τα πλοία. Εντυπωσιακό βίντεο

Ο τόπος μας

Μερικά μίλια έξω από το λιμάνι του Πειραιά, ανάμεσα στην Ψυττάλεια και τη Σαλαμίνα, βρίσκεται η βραχονησίδα Αταλάντη. Σήμερα καλείται από τους ντόπιους ψαράδες ως Τάλαντο ή Ταλαντονήσι. Από τη δεκαετία του 1960 και μετά η Αταλάντη χρησιμοποιήθηκε ως ερημητήριo εγκαταλελειμμένων πλοίων. Για αρκετά χρόνια ξεχώριζε το μισοβυθισμένο κρουαζιερόπλοιο Melody, που χρησιμοποιήθηκε στα πλάνα του βίντεο κλιπ για το τραγούδι Πηνελόπη του Μιλτιάδη Πασχαλίδη. Σημαντικό κινηματογραφικό ρόλο διαδραμάτισε και στην ελληνική ταινία «Μεταίχμιο» του 1994.

Άλλο σημαντικό ναυάγιο, σύμφωνα με το 1-2.gr, ίσως το πιο λησμονημένο, αφορά το  οχηματαγωγό ΑΙΓΑΙΟΝ (πρώην ARTEVELDE) το οποίο ρυμουλκήθηκε το 1996 στη βραχονησίδα για λόγους ασφαλείας, ύστερα από πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια εργασιών του στην Δραπετσώνα. Το ατύχημα στοίχισε τη ζωή στον εργάτη Ανδρέα Στέφο.  Λίγες ώρες μετά την μεταφορά του στην Αταλάντη πήρε κλίση και βυθίστηκε όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Το πιο αναγνωρίσιμο και πιο πρόσφατο γεγονός που σχετίζεται με την Αταλάντη είναι η βύθιση του δεξαμενόπλοιου ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ 2, λίγα μέτρα νοτιοδυτικά της συγκεκριμένης νησίδας, που προκάλεσε μεγάλη θαλάσσια ρύπανση στις ακτές της Αττικής. Αξιομνημόνευτο γεγονός είναι και η προσάραξη της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού «Κανάρης» που συνέβη πριν λίγους μήνες (2.11.2017) και προκάλεσε διάφορα σχόλια στον Τύπο.

Δείτε το βίντεο από την ομάδα του updrones