Έγινε 100 ετών το κορίτσι… με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο. Βίντεο εποχής

Πρόσωπα Σαν Σήμερα

Η αγαπημένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Άλκη Ζέη, γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια, σαν σήμερα, στις 15 Δεκεμβρίου 1923…

Θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες. Πολυβραβευμένη για το έργο της, τιμήθηκε μεταξύ άλλων από την Ακαδημία Αθηνών. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες.

Πρώτο της μυθιστόρημα είναι “Το καπλάνι της βιτρίνας” (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους “Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα”. Το 2013 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό της βιβλίο “Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο”, και το 2017 το “Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά;”.
Ο καθαρός τρόπος γραφής της, η γλωσσική αρτιότητα, η κριτική στάση απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, το χιούμορ και η διεισδυτική ματιά στα γεγονότα είναι τα χαρακτηριστικά των έργων της Άλκης Ζέη που το έχουν κάνει να αγαπηθεί από το ελληνικό και το ξένο αναγνωστικό κοινό.

“Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα”, “Το καπλάνι της βιτρίνας” και “Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου” συμπεριλαμβάνονται στα διαχρονικά ευπώλητα βιβλία της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία της απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους, πάντα όμως διαβάζονται με μεγάλη ευχαρίστηση και από τους ενήλικες. Εμπνέονται από προσωπικές της εμπειρίες υφαίνοντας την υπόθεσή τους παράλληλα με ιστορικά γεγονότα. Τα θέματα που πραγματεύονται είναι καθημερινά και πανανθρώπινα.

Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Το 2014 αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να τιμηθεί με τον τρόπο αυτό η προσφορά και το έργο της, ιδίως στην παιδική λογοτεχνία.

Τελευταία της δημόσια παρουσία ήταν τον Δεκέμβριο του 2019 στην κατάμεστη, από ενήλικες και μαθητές σχολείων, αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, σε μια τιμητική βραδιά που διοργανώθηκε με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου «Ένα παιδί από το πουθενά».

Η Άλκη Ζέη έφυγε από τη ζωή στις 27 Φεβρουαρίου 2020, σε ηλικία 96 ετών…

Από το αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο από τη γέννησή της, παρουσιάζουμε απόσπασμα από συνέντευξη που παραχώρησε στον Άρη Σκιαδόπουλο και την εκπομπή του «Νυχτερινός επισκέπτης», το 1996. Η Άλκη Ζέη μιλάει για την πρώτη κυκλοφορία από τις εκδόσεις Θεμέλιο του βιβλίου της «Το καπλάνι της βιτρίνας» το 1963, την επίσκεψή της στην Αθήνα το 1964, τη δυσκολία της υποδοχής του από το ελληνικό κοινό, ενώ μιλάει και για τη συνολική εμπειρία της εξορίας, της ζωής στην Τασκένδη, τη Μόσχα και το Παρίσι.