Το ρεκόρ της Ακρόπολης… Την επισκέφθηκαν περισσότεροι και από… το γήπεδο της Μπαρτσελόνα

Ο τόπος μας Πολιτισμός

Σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες και τους ξενοδόχους, η Αθήνα είναι μια ελκυστική πόλη, ένας ‘Must See’ προορισμός με ικανοποιημένους τουρίστες.

Έρευνα, για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, επισημαίνεται ότι η πόλη των Αθηνών έχει όλα τα στοιχεία που την καθιστούν έναν προορισμό που πρέπει να επισκεφτεί ο ξένος επισκέπτης.

Μάλιστα, φέτος καταγράφηκε ρεκόρ επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη, όταν στο παρελθόν, το γήπεδο της Μπαρτσελόνα, (Καμπ Νόου), ένα από τα ιστορικότερα γήπεδα ποδοσφαίρου της Ευρώπης, έλκυε περισσότερο κόσμο από την Ακρόπολη, ενδεικτικό της “επανατοποθέτησης” του προορισμού της Αθήνας.

Είναι χαρακτηριστικό οτι το 56% των επισκεπτών επέλεξε την Αθήνα για τους αρχαιολογικούς χώρους και το πολιτιστικό ενδιαφέρον και οι συγκεκριμένοι επισκέπτες ήταν πάρα πολύ ικανοποιημένοι με 9,1 στα 10. Την ίδια στιγμή, πολύ ικανοποιημένοι είναι οι επισκέπτες από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αφού έβαλαν βαθμό 8,8, ενώ σε ό,τι αφορά τη σχέση ποιότητας / τιμής, η βαθμολογία που έβαλαν ήταν 8,4 στα 10.

Αναφορικά με τις επιδόσεις των ξενοδοχείων, η πληρότητα ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την τάση του 2019. Τον Νοέμβριο η πληρότητα μειώθηκε κατά 2% σε σύγκριση με το 2019, σε ένα περιβάλλον αυξημένης ζήτησης και αυξημένης προσφοράς. Παράλληλα, η ΜέσηΤιμή Δωματίου (το ADR), αυξήθηκε σημαντικά, καθώς το έσοδο, ανά διαθέσιμο δωμάτιο, αυξήθηκε κατά 27% με βάση τα στοιχεία μέχρι και τον Νοέμβριο και σε σύγκριση με το 2019.

Τονίζεται εξάλλου, ότι μέχρι και τον Οκτώβριο οι διεθνείς αφίξεις μη κατοίκων στο αεροδρόμιο της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 10,0% σε σύγκριση με το 2019 και 28,4% σε σύγκριση με το 2022 με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε το ΙΝΣΕΤΕ.