Μήπως εξασθενεί η ακοή σας; Αυτή τη διατροφή συνιστούν οι επιστήμονες για να μην σας… ξεφεύγει τίποτα

Διατροφή

Είναι κοινή αντίληψη ότι η απώλεια ακοής είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της διαδικασίας της γήρανσης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 1,2 εκατ. άτομα με απώλεια ακοής. O αριθμός αυτός, το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατ. και το 2050 τα 1,8 εκατομμύρια. 

Νέα μελέτη επιστημόνων, από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να χάσουν την ακοή τους.

Χρησιμοποιώντας μακροχρόνια δεδομένα από τη Μελέτη Υγείας των Νοσοκόμων (CHEARS), οι ερευνητές εξέτασαν τις αλλαγές στην ευαισθησία της ακοής μέσα σε τρία χρόνια και βρήκαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν με συνέπεια διατροφικά μοτίβα που συνιστώνται συχνά στα πλαίσια προγραμμάτων υγιεινής διατροφής, όπως η Μεσογειακή διατροφή, κ.α., είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εξασθένισης της ευαισθησίας της ακοής.

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής: Ελέγξτε την ακοή σας με ένα γρήγορο τεστ! - Onmed.gr

Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη συγκεκριμένων τροφίμων και θρεπτικών συστατικών, όπως τα καροτενοειδή β-καροτίνη και β-κρυπτοξανθίνη (σε κολοκύθια, καρότα, πορτοκάλια και άλλα φρούτα και λαχανικά), το φυλλικό οξύ (σε όσπρια, φυλλώδη λαχανικά κ.α.) και τα ω-3 λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (σε ψάρια και θαλασσινά), σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας ακοής.

Οι ερευνητές, μετά από συνεργασία που είχαν με ακουολόγους, βρήκαν ότι οι πιθανότητες εξασθένισης της ευαισθησίας της ακοής στις μέτριες συχνότητες ήταν σχεδόν 30% λιγότερες στους ανθρώπους που ακολουθούσαν διατροφή με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψάρια, δημητριακά και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Σύνολο επισκέψεων 461 , Σήμερα 1