Νέα έρευνα επιστημόνων μας μπέρδεψε… Να τρώμε ή όχι κόκκινο κρέας;

Διατροφή Υγεία

Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει ενοχοποιηθεί από αρκετές επιστημονικές μελέτες για τη συμβολή του στην εμφάνιση του καρκίνου. Ωστόσο, μία νέα μελέτη, έρχεται να δώσει μια νέα διάσταση.

Το trans-vaccenic acid (TVA), ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από ζώα βοσκής όπως οι αγελάδες και τα πρόβατα, βελτιώνει την ικανότητα των CD8+ Τ κυττάρων να διεισδύουν στους όγκους και να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα TVA (trans λιπαρό οξύ), που κυκλοφορούν στο αίμα ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην ανοσοθεραπεία, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να έχει δυναμική ως διατροφικό συμπλήρωμα για τη συμπλήρωση κλινικών θεραπειών για τον καρκίνο.

Οι ερευνητές εστιάζοντας σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενεργοποιήσουν τις αποκρίσεις των Τ κυττάρων, βρήκαν ένα που ενισχύει πραγματικά την αντικαρκινική ανοσία ενεργοποιώντας μια σημαντική οδό του ανοσοποιητικού.

Το TVA είναι το πιο άφθονο trans λιπαρό οξύ που υπάρχει στο ανθρώπινο γάλα, αλλά το σώμα δεν μπορεί να το παράγει μόνο του. Μόνο το 20% περίπου του TVA διασπάται σε άλλα υποπροϊόντα, αφήνοντας το 80% να κυκλοφορεί στο αίμα.

Η μελέτη προτείνει ότι το TVA θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής για να βοηθήσει διάφορες θεραπείες καρκίνου με βάση τα Τ κύτταρα. Σημείωναν οι ερευνητές ότι είναι σημαντικό να καθοριστεί η βελτιστοποιημένη ποσότητα του ίδιου του θρεπτικού συστατικού και όχι η πηγή τροφής.

Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας σε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικών, επομένως αυτή η μελέτη δεν πρέπει να θεωρείται δικαιολογία για να τρώτε περισσότερα cheeseburgers και πίτσα.

Αντιθέτως, δείχνει ότι συμπληρώματα θρεπτικών συστατικών όπως το TVA θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της δραστηριότητας των Τ κυττάρων. Πηγή Nature